Летищата, които са най-най

Търговската авиация позволи достъп до почти всеки край на нашата планета.

Изграждането на летища в най-недостъпните дестинации отвори свят на възможности за тези пътници, които искат да стигнат до всяко кътче.

CNN направи списък на някои от най-екстремните летища по света, от хималайските височини до горещината на пустинята, от един полюс до друг

Вижте ги:

Най-северното

 

Военният аванпост на Алерт, разположен в северната част на остров Елисмиър в Нунавут, Канада,е не само най-северно постоянно населено място в света, но също и най-северното летище на Земята.

За съжаление, то е извън достъпа на широката общественост.

Най-отдалечаната на север точка, до която може да се стигне с редовен полет, е до летище Свалбард, най-северната част на Норвегия – на архипелаг, разположен на около половината път между Северния полюс и континенталната част на Европа.

Най-южното

Не можете да летите по-на юг от писта Jack F. Paulus. Защото тази писта, използвана от товарните самолети C-130 на американските военновъздушни сили за снабдяване на станцията на Южния полюс Амундсен-Скот, се намира точно до Южния полюс.

В Антарктика има и други писти за кацане, които се използват предимно за научни мисии, но също така приемат и чартърни туристически полет.

Въпреки това, няма редовни търговски полети до Антарктида.

Най-южното летище за редовен търговски трафик е Guardiamarina Zañartu в Пуерто Уилямс, в южната част на Чили. Макар и предимно военно летище, малка местна авиокомпания Aerovias DAP лети от тук до Пунта Аренас, в Чилийска Патагония.

Близкият аржентински град Ушуая, на север през тесния морски канал от Пуерто Уилямс, може да претендира, че е основният въздушен шлюз към този отдалечен регион. Международното му летище се радва на по-чести услуги на дълги разстояния до континента.

Най-високо разположеното

От въвеждането си през 2013 г., летище Daocheng Yading в китайската провинция Съчуан притежава титлата на най-високо разположеното летище в света.

Всъщност четири от петте най-високи летища в света са на китайска територия.

Неговото местоположение в безплодно плато на 4411 метра надморска височина. А терминалът му, прилича на летяща чиния.

Летище Daocheng Yading има редовни полети до столицата на провинцията Ченду, около един час полет, както и до няколко други дестинации в южен и централен Китай.

Най-ниско разположеното

Мъртво море в Израел е най-ниската точка на Земята.

Следователно летище Bar Yehuda Airfield, разположено точно на брега, на 378 метра под морското равнище, е най-ниско разположеното летище в света.

До това летище обаче няма редовни полети.

Най-изолираното

Независимо от отдалечеността му, заради интереса към уникалните каменни скулптури на Моаи, Великденският остров осигурява постоянен поток от посетители на международното летище Матавери.

Това е най-отдалеченото летище в света: То се намира на 2603 ​​километра от летище Totegegie във Френска Полинезия (на запад). Чилийският континент е още по-далече в посока изток: Летище Сантяго е на 2336 мили (3759 километра).

Най-горещото

През последните няколко години Близкият изток е супер горещ регион за авиационната индустрия, не само в метафоричен смисъл.

През юни 2017 г. бе съобщено, че международното летище “Ахваз” в югоизточен Иран е регистрирало рекордна температура от 129,2 F (54 C).

През юли 2016 г. термометърът също достига 129 F (53.9 C) на летище, но в този случай в Басра, в южен Ирак.

Най-студеното

Далеч в Сибир, село Оймякон се смята за най-студеното място на Земята, като регистрираните температури са достигали – 67,7 градуса.

Нищо чудно тогава, че регионалната столица Якутск има сериозна заявка да има най-студеното летище в света, като средните зимни температури са около – 39 C.

 

Най-голямото

Сравняването на летищата по площ е сложно, тъй като няма стандартни начини за отчитане на земята към летището, спомагателната инфраструктура или дори резервните терени земя за бъдещо разрастване.

Международното летище “Крал Фахд” в Саудитска Арабия претендира за титлата „На-йголямо” с общо 78 000 хектара . Районът, който всъщност е разработен за използване от летището, обаче е само малка част от него: 3 675 хектара.

Така  Денвър Интернешънъл излиза на първо място, с 13 726 хектара. За сравнение, Лондон Хийтроу, най-натовареното летище в Европа, заема 1 227 хектара.

Но ако това, което се брои в авиационния бизнес, е трафик, тогава Атланта-Хартсфийлд е световният лидер, както в броя на пътниците – близо 104 милиона през 2017 г., така и по преминалите на въздухоплавателните средства – 898 356 през 2016 г.

Най-високото

Обикновено най-високата точка във всяко летище е контролната кула.

Разположена на височина 133,8 метра, Tower West на международното летище Куала Лумпур е най-високата контролна кула на въздушното движение в света.

С най-късата писта

Макар че е трудно да се определи най-малкото летище в света, конкурсът за най-къса писта има ясен победител.

Летище Juan E. Yrausquin на красивия остров Саба в Холандските Антили има най-късата писта.

Летището бе построено на единственото плоско пространство на този вулканичен остров, чиято писта драматично се извива на стръмна планина, и изглежда за идващите като палубата на самолетоносач.

Пилотите трябва да притежават специално свидетелство, за да могат да кацнат тук.

С най-дългата писта

С дължина от 5 500 метра, летището Qamdo Bamda в Тибетския автономен район на Китай държи рекорда за най-дългата летищна писта, използвана в света.

Много дългата писта е изискване, продиктувано от необходимостта да се компенсира намаляването на мощността на двигателя и повдигането, което въздухоплавателното средство изпитва при излитане и кацане на много големи височини.

До откриването на летище Daocheng Yading, Qamdo Bamda е и най-високо разположеното летище в света, на 4334 метра надморска височина.

 

Източник: economic.bg