Летище Пловдив във финансов срив

 

"Летище Пловдив" има тежки финансови проблеми и не е в състояние да изплаща заплатите и осигуровките на своите 154 работници и служители. Това съобщи за БТА изпълнителният директор на аеропорта Иван Карнабитов.
Вчера на хората са били изплатени само по 200 лева от януарските заплати. Проблемът е, че държавата от юли миналата година не е превеждала дължимото финансиране за изпълнение на държавните функции като летищен оператор. Средствата се полагат на летището по Закона за гражданското въздухоплаване и покриват разходи по сигурността, безопасността, поддръжката на пистите, терминала, електроенергията и други, обясни Карнабитов. Задълженията на държавата са за пет фактури от 2014 година и една за януари тази година, уточни той."Директор съм от година и половина, само през първите два месеца нещата бяха нормални, след това непрекъснато водим безконечна борба", каза Карнабитов.
През миналата година държавното финансиране е било редуцирано от 2,6 милиона лева през 2013 г. до 2 милиона лева. В същото време собствените търговски приходи са се увеличили с близо 30 на сто от 1,5 млн. лв. през 2013 г. на 2 милиона лева за миналата година. Досега успявахме да изплащаме възнагражденията с наши приходи и резерви, но вече това е невъзможно, посочи Иван Карнабитов. През миналата седмица бордът на директорите на аеропорта е изпратил доклад за финансовата ситуация до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/, което е принципал на "Летище Пловдив".
В петък Карнабитов е депозирал оставката си пред МТИТС. Тази сутрин са били водени преговори и със синдикалните организации на летището, които също са се ангажирали да преговарят с Министерството за изплащане на дължимите суми.
Потърсени за коментар, от МТИТС посочиха, че по-късно през деня ще излязат с официална позиция по казуса.
Във Фонда за развитие на "Летище Пловдив" всеки месец се генерират средства от членуващите общини, като вноската е 1 лв.на жител на съответната община. Парите обаче са за реклама на летището и на региона като туристическа дестинация.

 

Източник: http://www.economynews.bg