”Летящия шотландец” се връща в движение

"Летящия шотландец", един от най-известните парни локомотиви в света, се връща в движение след едно десетилетие на реставрация, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди 80 години той бе първият локомотив, който достигна скорост от 100 мили (160 км) в час, а след "пенсионирането" си обиколи САЩ и Австралия.

Днес локомотивът е преминал серия кратки изпитателни преходи, а по-късно тази година ще се върне на основните жп пътища на Великобритания по програма за опазване на културното и историческо наследство.

"Летящия шотландец" се появи драматично от облак пара на гара "Бъри" в Северна Англия за радост на десетки любители на влаковете, пристигнали за събитието.

Реставрацията, струвала близо 4 млн. бр. лири (6 млн. долара), почти е приключила, въпреки че локомотивът няма да бъде боядисан в традиционния си зелен цвят до идния месец. 

Локомотивът, построен през 1923 година, извършва първото непрекъснато пътуване между Лондон и Единбург през 1928 година за осем часа. Той чупи рекорда от 100 мили в час през 1934 година. 

След като е "пенсиониран" през 1963 година, когато ерата на парните локомотиви почти е приключила, "Летящия шотландец" е продаден на бизнесмен, който му организира обиколка из САЩ. Там локомотовът е оборудван с камбана, преден фар и предпазна решетка.

През 1988-89 година, вече с нов собственик, влакът прави турне в Австралия, където постига рекорд за най-дълго непрекъснато пътуване на парен локомотив, изминавайки 422 мили.

Високата цена на реставрацията и експлоатация винаги са възпрепятствали проявите му, но през 2004 г. той отново става държавна собственост.

Очаква се първото пробно пътуване по основна линия да бъде на 23 януари от Манчестър до Карлайл по живописния виадукт "Рибълхед". Идния месец "Летящия шотландец" ще пътува от лондонската гара "Кингс крос" до музея на жп транспорта в Йорк, Северна Англия, където ще бъде базата му

 

Източник: БТА

ЖП транспорт

48 млн. евро глоба за жп картел

Европейската комисия (ЕК) глоби Австрийските федерални железници (ÖBB), Германските железопътни линии (DB) и Белгийските национални железници (SNCB) с обща сума от 48,594 млн. евро за нарушаване на антитръстовите правила на […]

ЖП транспорт

Безумен влак-стрела до Солун гони софиянци от домовете им (народът пак се стяга за бунт)

Владая, както и няколко други столични района, се готвят за бунт, ако през тези квартали премине трасето на скоростния влак от София за Солун. Проектът е грандиозен и е част […]

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]