Липсата на инвестиции съсипва железницата

Всички клиенти на БДЖ ще бъдат обслужени в празничните дни. Тази година хората ще се придвижат, но за следващата година не се знае. Това заяви в предаването "Акцент" по TV7 Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите.
 
Причината е, че още през януари ще бъдат съкратени първите 50 влака. Обяснението е, че влакът не е рентабилен. Затова ще се търсят алтернативни превози с автобус. Бунов не вярва, че ще бъде създадена превозваческа фирма на БДЖ, по-скоро ще се наеме частен превозвач.
 
Ако се отремонтират линиите и ние имаме малко по-висока скорост и по-модерни влакове, гарантирам, че пътниците ще се върнат обратно към БДЖ. Дълги години във фирмата се наливат пари, а не се инвестират. Влакове се съкращават непрекъснато и БДЖ не става по-добро. Значи това не е решението.
 
Фирмата возеше много повече хора. Сега сме на минимума, но имаме големи възможности, които в момента не се използват, допълни Бунов. Той не изключи железничарите да излязат на стачка, за да защитят работните си места.
 
Източник: ТВ7
http://tv7.bg/7-мо-Авеню/Липсата-на-инвестиции-съсипва-БДЖ_l.33_i.10182253_b.64992.html
 
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]