Пак стачка в „Луфтханза“ очаква се над 3800 анулирани полета

Пилотите на "Луфтханза" – най-големият въздушен превозвач на Германия – ще проведат тридневна стачка мажеду 2 и 4 април, съобщи "Ройтерс". Целта на профсъюза на пилотите е увеличаване на заплатите и предоговаряне на условията на работа.

Стачката ще доведе до отменянето на стотици полети и ще е третата във Франкфурт – третото най-голямо летище в Европа и основен център на "Луфтханза" – за последните шест седмици.

Основните искания са увеличение на заплащането и промяна на режима за пенсиониране на пилотите. В миналото сключваните от тях "преходни договори" са ги компенсирали заради това, че се пенсионират по-рано от останалите служители. Тъй като днес те имат право да работят до 65-годишна възраст, както всички останали, от "Луфтханза" искаха да се откажат от преходните договори. Пилотите обаче настояват, че имат право да се пенсионират по-рано и да получават компенсация за това.

От синдиката Vereinigung Cockpit (VC), който представлява около 5400 от пилотите на компанията, обявиха, че днес са изложили исканията си, но ръководството не ги е взело насериозно. "Няма да се оставим да ни разиграват", заяви членът на борда на профсъюза Илона Ритер.

Говорител на "Луфтханза" съобщи, че фирмата няма да коментира въпроса.

Над 99% от пилотите гласуваха в подкрепа на стачката. Те искат проблемът с преходните договори да се реши с гласуване. От VC обявиха, че няма да стачкуват по време на великденската ваканция, която в Германия започва на 14 април.

В четвъртък "Луфтханза" отмени около една трета от вътрешните си полети си заради стачка на служтелите на летищата. В края на февруари стачкува персоналът по сигурността, поради което хиляди пътници изпуснаха полетите си.

Източник: www.dnevnik.bg, 31.03.2014

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]