„Луфтханза“ и „Дойче телеком“ разработват план за качествен интернет във въздуха

Германската авиокомпания "Луфтханза" планира да въведе широколентов достъп до интернет на борда на самолетите си на къси и средни дестинации още от следващото лято. Компанията е сключила договор с "Дойче телеком" и вече работят съвместно по изграждането на системата. Технологията ще позволи бърз и качествен интернет като на земята, но по време на полет, съобщава Би Би Си.

Широколентовият сигнал е сравнително нова технология във въздушния транспорт. В Европа една от малкото авиолинии, които го предлагат е Norwegian. По-популярният вариант на безжичен интернет във въздуха в момента е доста бавен и ненадежден, освен това и много скъп.

За сравнение новата система ще позволява дори стриймване на филми и видео по време на полет, а цената ще остане приблизително същата. Модерната мрежа ще е комбинация от сателитни и земни предаватели, което ще осигури добра скорост и постоянство на връзката, поясняват от германския телеком.

За междуокеански полети обаче остават много проблеми преди да може да се въведе технологията – като да се запълнят празнините в покритието на сигнала от сателит и да се подсигури, че операторите имат еднакво добро качество, тъй като пътниците ще излизат от зоната на един оператор и ще влизат в зоната на друг.   

"Луфтханза" все още не е решила колко ще струва услугата, но един вариант, който се обмисля, е да бъде обвързана с вида на самолетния билет.

Източник: Dnevnik.bg

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]