„Луфтханза“ спира да лети до Венецуела

Германският авиопревозвач "Луфтханза" обяви, че през юни спира полетите до Венецуела, заради икономическата криза в южноамериканската страна.

В съобщение, цитирано от Би Би Си, компанията заяви, че "ще бъдем принудени да спрем полетите между Франкфурт и Каракас от 18 юни". "Луфтханза" посочва и че валутният контрол във Венецуела прави невъзможно за авиокомпаниите да обръщат спечеленото в долари и да ги изпратят в чужбина.

Валутният контрол бе въведен още през 2003 г. от покойния президент Уго Чавес, но преди две години ограниченията бяха допълнително затегнати. Това принуди няколко авиокомпании да намалят дейностите си във Венецуела или да изискват от пътниците да им плащат в долари.

"Луфтханза" посочва, че търсенето на международни полети до Венецуела е спаднало през 2015 г. и е продължило през първото тримесечие на 2016 г. Все пак германският авиопревозвач отбелязва, че се надява да възстанови услугите си в близко бъдеще.

Икономиката на Венецуела пострада тежко от световния спад на цените на петрола, който е основният й източник на приходи. В страната има висока инфлация, режим на тока, а работната седмица за държавните служители е намалена на само 2 дни. Липсват и основни стоки, например преди дни спря производството на "Кока-Кола" поради недостиг на захар.

Източник : www.dnevnik.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]