Македония качва имигранти на влакове

Македонският парламент одобри промени в закона за даване на убежище, които разрешават на имигрантите да ползват публичен транспорт в страната – влакове, автобуси и таксита. Досега те можеха да се придвижват само пеша или на велосипеди, предаде АФП.

Измененията получиха подкрепата на 69 от общо 123-ма депутати. Новият закон дава право на имигрантите и да се регистрират в Македония, след което в следващите 72 часа да поискат убежище в страната или да я напуснат. Промените целят по-добра организация на контрола на имигрантския поток.

"Гранична полиция дневно връща по 2-3 хиляди мигранти, опитващи да влязат в Македония от Гърция", съобщи вътрешният министър Митко Чавков. Но посочи, че въпреки усилията на властите, мнозина успяват да преминат границата, като за първите 5 месеца на настоящата година броят им се е увеличил тройно в сравнение със същия период на 2014 г.

Основната вълна пришълци в Македония са от Африка, Близкия изток и Азия. Повечето преминават в съседна Сърбия, а оттам в членките на ЕС – Хърватия, Румъния и Унгария. Преди два дни тя обяви, че ще изгради стена по границата си със Сърбия, за да спре потока.

Източник: вестник "Труд"