Малейжа еърлайнс отчитат милиони загуби всеки ден

Авиокомпанията "Малейжа еърлайнс" отчита още по-големи финансови загуби след изчезването на полет MH370 преди два месеца. Негативните финансови резултати карат специалистите да поставят под въпрос бъдещето на превозвача.
 
Нетните му загуби са се повишили с 59% за периода януари-март и се равняват на 138 млн. долара. За пето поредно тримесечие фирмата отчита финансови загуби.
 
Въпреки ръста на акциите на "Малейжа еърлайнс" с 2,4 % като цяло авиокомпанията е загубила над 40% от пазарната си стойност през тази година. Една от основните причини е изчезналият в началото на март самолет на компанията от полет МH370.
 
Припомняме, че самолетът на авиокомпания "Малейжа еърлайнс" с 239 пътници и 12 души екипаж, изпълняващ полет от Куала Лумпур за Пекин, изчезна на 8 март, два часа след излитането си от малайзийската столица. Въпреки провеждането на операции по масовото му издирване, струващи милиарди долари, останки все още не са открити.
 
Кризата, породена от тези събития, доведе до отмяна на резервирани билети от страна на клиенти и навреди на имиджа на "Малейжа еърлайнс", съобщава „Би Би Си“. С 60% са спаднали продажбите на самолетни билети от страна на китайски потребители.
 
Други предизвикателства пред самолетната компанията са високите цени на горивото, колебанията на валутните курсове и засилващата се конкуренция. Освен това, броят на нискобюджетните авиокомпании в района непрекъснато нараства.
 
Загубите на "Малейжа еърлайнс" за последните три години се равняват на 1.3 млрд. долара, като анализатори предричат  тази негативна тенденция да продължи  в бъдеще.
 
Източник: www.econ.bg
Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]

Въздушен транспорт

Летете пеша, бе!

Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично таксите за догодина. Ryanair ще преразгледа полетите си от София като маршрути и честотa Темата накратко Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично […]