Малейжа еърлайнс отчитат милиони загуби всеки ден

Авиокомпанията "Малейжа еърлайнс" отчита още по-големи финансови загуби след изчезването на полет MH370 преди два месеца. Негативните финансови резултати карат специалистите да поставят под въпрос бъдещето на превозвача.
 
Нетните му загуби са се повишили с 59% за периода януари-март и се равняват на 138 млн. долара. За пето поредно тримесечие фирмата отчита финансови загуби.
 
Въпреки ръста на акциите на "Малейжа еърлайнс" с 2,4 % като цяло авиокомпанията е загубила над 40% от пазарната си стойност през тази година. Една от основните причини е изчезналият в началото на март самолет на компанията от полет МH370.
 
Припомняме, че самолетът на авиокомпания "Малейжа еърлайнс" с 239 пътници и 12 души екипаж, изпълняващ полет от Куала Лумпур за Пекин, изчезна на 8 март, два часа след излитането си от малайзийската столица. Въпреки провеждането на операции по масовото му издирване, струващи милиарди долари, останки все още не са открити.
 
Кризата, породена от тези събития, доведе до отмяна на резервирани билети от страна на клиенти и навреди на имиджа на "Малейжа еърлайнс", съобщава „Би Би Си“. С 60% са спаднали продажбите на самолетни билети от страна на китайски потребители.
 
Други предизвикателства пред самолетната компанията са високите цени на горивото, колебанията на валутните курсове и засилващата се конкуренция. Освен това, броят на нискобюджетните авиокомпании в района непрекъснато нараства.
 
Загубите на "Малейжа еърлайнс" за последните три години се равняват на 1.3 млрд. долара, като анализатори предричат  тази негативна тенденция да продължи  в бъдеще.
 
Източник: www.econ.bg
ЖП транспорт

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те […]