Машинистите виновни катастрофата при Калояновец

Машинистите са били виновни за катастрофата при село Калояновец, където влакът София-Варна дерайлира и уби на място единия от тях.
Това е установила проверка на Звеното за разследване на произшествията във въздушния, водния и жп транспорта към Министерството на транспорта. На 22 юли оперативна група е направила експеримент с локомотив с изрядна автоматична локомотивна сигнализация, каза шефът на дирекцията Бойчо Скробански пред в. „Железничар,,.
Те пропътували разстоянието между гарите Михайлово и Калояновец по маршрута, по който се е движил дерайлиралият влак. Оказало се, че и двете сигнализиращи устройства са работили напълно нормално. Според оцелелия машинист първата не показала, че тренът има отклонение и трябва да намали до 40 км/ч. Това станало чак при втората сигнализация, когато вече било късно. Разследващата група обаче нямала проблем с устройствата, с което било доказано, че грешката не е в инсталацията, а в действията на машинистите.
„Процедурата беше повторена и с пътните релета. Всички съмнения за несъответствие бяха изчиствани чрез неколкократни проби. Доказа се нормалното действие на осигурителната инсталация по време на възникване на произшествието", отчете след проверката Скробански.
Източник: в.Телеграф
ЖП транспорт

Господин министър, къде сте?

През последните дни станаха известни за гражданското общество редица крупни сделки в българските железници, като модернизация на пътнически вагони в Дряново за 27 млн. лв. без обществена поръчка, 26,5 млн. […]

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]