Масови закъснения на влакове заради ремонти по жп трасетата из цялата страна

В седем железопътни участъка в различни региони на страната е прекъснато движението на влаковете. "Холдинг БДЖ” ЕАД компенсира клиентите си, като осигурява автобусен превоз. Причините за прекъсването на влаковото движение са ремонтни дейности по железния път, които Национална компания "Железопътна инфраструктура” извършва в различни участъци.
 
От началото на месец юни започнаха ремонтите в участъка между гарите Ябълково – Димитровград – Свиленград – Капъкуле. По тази причина в края на миналия месец беше спряно движението на влаковете в участъците Септември – Добринище и Благоевград – Симитли. От началото на този месец пък в това число влиза и участъкът Димитровград – Подкова.
 
Междувременно, от БДЖ съобщават, че продължават да се извършват ремонтни дейности по железния път в участъците Нова Загора – Ямбол – Зимница, Смядово – Комунари и Плачковци – Кръстец – Радунци. От средата на месец юли предстои прекъсване на влаковото движение в участъка между гарите Пирдоп и Антон.
 
Железопътните участъци, където линията е двойна и се извършва ремонт само по единия железен път са между гарите: Стамболийски – Тодор Каблешков – Пловдив, Стамболийски – Огняново – Пазарджик, Пазарджик – Септември, Бов – Своге, Подуяне пътническа – Искър, Стара Загора – Калитиново, Владимир Павлов – Бургас, Стралджа – Церковски – Карнобат и Черноград – Айтос.
 
Всички тези прекъсвания на влаковото движение, както и извършването на други ремонтни дейности, които не налагат преустановяване на жп трафика, нарушават нормалното обслужване на клиентите на "Холдинг БДЖ” ЕАД с железопътен транспорт. Поради текущите ремонти, се намалява скоростта за движение в различни участъци, някои композиции се движат по обиколни и съкратени маршрути или изцяло се прекъсва тяхното пътуване. В последните два случая за клиентите на националния железопътен превозвач се осигурява превоз с автобуси в участъците, където движението на влаковете е спряно.
 
Поради движението на пътническите композиции по обиколен маршрут през Тулово, вместо през Ямбол, 11 влака между София и Бургас (през Пловдив), София и Варна (през Пловдив), както и между Пловдив и Варна, пътуват с от 30 до 100 минути повече от редовното си разписание.
 
От Българската железница коментират, че ремонтите по железния път са неделима част от дългосрочния процес по обновяване на железопътната мрежа в страната и се извършват с цел повишаване на безопасността и сигурността на железопътните превози, подобряване на предлаганата от националния железопътен превозвач услуга, както и намаляване на времето за пътуване на влаковите композиции чрез увеличаване на скоростта за движение по ремонтираните железопътни участъци.
Източник: Inews.bg