Мегапроект, минаващ през България, ще прави байпас на Суецкия канал

Магистрала и ЖП път ще тръгват от ОАЕ, Ирак, Катар, Турция и ще стигат до Лондон. Маршрутът от пристанище ФАВ към Европа ще спести 15 дни в сравнение със Суецкия канал, пише “Марица”.

Между Ирак, Турция, Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ) беше подписан меморандум за сътрудничество по проекта за развитие на магистрален и ЖП път с цел съживяване на търговията между страните.

Под егидата на турският президент Реджеп Тайип Ердоган и иракският министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани, в правителствения дворец в Багдад, беше подписан четворен меморандум за разбирателство между Ирак, Турция, Катар и ОАЕ относно сътрудничеството в проекта за развитие на път свързващ Азия с Европа.

Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу, министърът на транспорта на Ирак Резак Мухайбис, министърът на транспорта и съобщенията на Катар Касим бин Сейф ес-Сулайти и министърът на енергетиката и инфраструктурата на ОАЕ Сухейл Мухамед ал Мезруи също присъстваха на церемонията по подписването.

Турският министър на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу заяви, че с проекта за развитие на пътя те сега ще осигурят непрекъснат транспорт от Турция до всяка страна в Европа по шосе и железопътен транспорт от пристанище ФАВ в Ирак до Лондон.

Министър Уралоглу заяви, че в рамките на срещите е подписан „Съвместен меморандум за сътрудничество по проекта „Пътят на развитието“ между Турция, Ирак, Катар и ОАЕ.

Той отбеляза, че Голямото пристанище ФАВ в Ирак е проектирано като важен транзитен център в проекта. Уралоглу обясни, че новото трасе значително са намалили времето за пътуване между Азия и Европа през Турция.

Уралоглу заяви, че използването на маршрута, тръгващ от пристанище ФАВ към Европа, ще спести 15 дни в сравнение със Суецкия канал.  Той подчерта, че този проект ще отвори нова врата по отношение на регионалната търговия.

Турският министър отбеляза, че проектът за развитие на пътя е не само рентабилен и скъсява разстоянията, но също така допълва съществуващите транспортни коридори. „По този начин той свързва коридорите изток-запад в посока север-юг. Проект, който ще допринесе пряко за глобалната търговска система, ще допринесе за развитието и прогреса на всички участващи страни.

Проектът за развитие на пътя и ЖП трасето се простира от Персийския залив до Турция и свързва Европа по суша. Докато свързваме Ирак и Турция, ние се стремим да създадем глобално важен търговски коридор. Проектът също така ще укрепи икономическия и геополитически статус на нашата страна и страните в региона”, заключи Уралоглу.