Министър Николай Събев: ЖП транспортът ще бъде гръбнака на националната транспортна схема

Железопътният транспорт ще бъде гръбнака на националната транспортна схема, а автобусните превозвачи ще бъдат част от нея, обяви транспортният министър Николай Събев по време на проведената среща с бранша, организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Той обеща да бъде създадена работна група, която да определи приоритетите и да изработи тази схема в най-близко време.

Като краткосрочна мярка Събев обеща на автобусните превозвачи да намали значително дела на сивия сектор. За целта са подготвени промени в Закона за автомобилните превози, които да регламентират споделените превози. „Всеки сигнал, който получим за нерегламентиран превоз на пътници ще бъде разгледан внимателно и пренасочен към НАП, които ще извършат проверка и вземат мерки“, категоричен бе Събев.

Идеята ни е да бъдат създадени градски пътнически  възли, на базата на които да бъде определен съответния график за железопътни и автобусни превози, обясни министърът. Според него те биха могли да бъдат отдавани на концесия или на друг вид публично-частно партньорство.

За да бъде направена обвръзката на жп с автобусния транспорт новият график за движението на влаковете за 2023 година ще бъде изготвен още през август, обеща Ивайло Георгиев, директор на „БДЖ – Пътнически превози“.

Разчитаме на държавата да помогне на бранша, за да можем да оцелеем и да се възстановим от кризата, заяви организаторът на конференцията Магдалина Милтенова, председател на Конфедерацията.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…