Министър Николина Ангелкова: Масираните проверки на училищните автобуси ще продължат

 

До този момент проверката на училищните автобуси, която започна в началото на септември показва, че инспектираните превозните средства отговорят на нормативните изисквания и са технически изправни. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова днес, по време инспекция на училищни автобуси в столицата.

Министър Николина Ангелкова уточни, че с цел превенция бяха проверени всички фирми, които извършват превоз на деца и ученици. Стриктно беше следено за техническата изправност, необходимите документи за извършване на този вид и правоспособността на водачите. От 15 септември инспекциите продължиха активно на пътя. Министър Николина Ангелкова уточни, че масираните проверки ще бъдат до края на месеца, като след това ще се извършва постоянен контрол през цялата учебна година.

Министър Ангелкова обяви, че инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ до момента са констатирали 4 нарушения от проверени 1600 автобуса, за което са съставени 4 акта. Само един от актовете е за техническа неизправност – износени гуми, като автобусът е спрян от движение до отстраняване на нарушението и докато не премине периодичен технически преглед. Другите три акта са за липса на задължителните табели, обозначаващи превоз на деца и за липса на заверка на пожарогасители. Министър Ангелкова допълни, че се проверяват, както автобусите на частни фирми, така и превозните средства, които са собственост на Министерството на образованието и науката и на общините.

Министър Николина Ангелкова призовава всички превозвачи, отговорни институции и директори на училища да гледат изключително сериозно на превозите на деца и да обръщат внимание на техническото състояние на превозните средства, предпътните технически и медицински прегледи, както и на поведението на водачите, защото това са едни от най-важните елементи, свързани с безопасността на превозите.

По време на събитието министър Ангелкова обяви, че по отношение на безплатните превози на деца по редовни автобусни линии, по настояване на браншовите организации е предложено на Министерството на финансите да бъдат увеличени средства, за субсидиране на тези превози с близо 5 млн. лв., което да бъде заложено в бюджет 2015 г.

 

Източник: http://www.mtitc.government.bg, 18.09.2014г.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]