Министър преговаря за царския вагон

 

Очаквам разговор с кмета на Стара Загора и новия областен управител и тогава ще взема решение за бъдещето на вагона от т.нар. "Царска композиция", който от години е спрян в района на старозагорската жп гара,заяви при първото си посещение в Града на липите министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова . Това е четвъртият транспортен министър, който през последните 4 години поема определени ангажименти към историческия вагон , в който са возили цар Борис Трети и брат му Кирил след 1912 година. Вагонът бе съхранен благодарение на неколцина ентусиасти – любители на старината, сред тях е и железничарят-колекционер Николай Гичев.
В присъствието на генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев , Ангелкова заяви, че със 160 дни ще бъде удължен срокът за строително-монтажните работи по ЛОТ 2 от проекта за рехабилитация на жп инфраструктурата по линията Пловдив-Бургас. По думите й, това удължаване няма да се отрази на цялостното изпълнение на проекта, чиято обща стойност е в рамките на 340 млн. лв. без ДДС.
Очаква се акт 16 да бъде издаден в края на годината, в момента 90 на сто от работите са изпълнени. Оставащото до финала време ще бъде използвано основно за работа по автоматизацията и полагането на контактната мрежа.
Министър Ангелкова е поискала спешно да й бъде представен нов график за съвместната дейност на НКЖИ и БДЖ , за да не се получава драстично промяна в разписанията на влакосъставите.
"Предстои в средата на септември нова среща с Комитета на кредиторите на БДЖ , надявам се да постигнем съгласие за разсрочване на задълженията, които са близо 600 млн. лв. Искрено се надявам на тази среща да отида с одобрен иск за нотификация на държавна помощ от страна на Генерална дирекция "Конкурентоспособност" при ЕК. Предстои ми среща в Брюксел с генералния директор на 4 и 5 септември по темата. Надявам се да не се наложи да връщаме обратно мотрисите "Дезире", коментира Ангелкова, която от Стара Загора започна инспекцията си по лотове 2 и 3.
Според министъра в момента се обмисляло в кой точно момент да стартира работата по ремонта на Старозагорската гара, който ще струва около 3 млн. лв. Средствата ще бъдат заделени от инвестиционната програма на НКЖИ . Възможно било стартът да бъде даден още в края на годината.

Източник:Старозагорски новини, 27.08.2014г.