Министър Желязков: Ако не се вземат мерки ще има масови фалити в транспорта

Има затруднения при обслужването на кредити към доставчици на горива от страна на пътническия сухоземен транспорт. От град до град пътуват автобуси, но няма пътници. Международните курсове са тотално спрени. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков пред BTV във връзка с извънредното положение.

Според министър Желязков схемата 60/40 ще бъде адаптирана и към транспорта. Той изрази мнение, че ако не бъдат взети мерки за подпомагане на компаниите в сектора, ще има масови фалити.

“В момента с надежда чакаме мярката, която европейският банков орган прие като възможност. БНБ и Асоциацията на търговските банки работят по темата – възможността за мораториум върху частните и публични кредити”, сподели Желязков.

Транспортният министър съобщи, че с особено внимание се следи ситуацията с пакет Мобилност в Европейския парламент и изрази надежда, че той може да се гласува в полза на българската позиция.

Росен Желязков информира, че самолетните полети от и до България са намалели със 70-75% от началото на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. Той смята, че служителите на летищата също са от хората, които са на първа линия в борбата със заразата и намекна, че и те трябва да получат допълнително възнаграждение от 1000 лв. към заплатите си, както медицинските специалисти.

Желязков отчете сериозен спад в пътуването с влак и информира, че от началото на кризата продадените карти са четири пъти по-малко. Много вагони се движат празни, а в някои купета пътува само по един човек. Министърът на транспорта съобщи, че има специално обособени вагони, в които пътуват прибралите се от чужбина българи.

Източник: kamioni.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…