Министерството на транспорта ще проверява опасен полет с хеликоптер над плаж „Градина“

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди да бъде направена пълна проверка на хеликоптера и оператора, извършвал полети над плаж „Градина“ вчера, съобщават от министерството.

Гвоздейков определи ситуацията като недопустима. От получените сигнали и видеоматериали е видно, че хеликоптерът лети изключително ниско над земята, а едновременно с това от него се показват хора, които са извън кабината на хеликоптера и изхвърлят листовки по плажа. По информация на очевидци, полетът е извършен около 5.20 часа.

Съгласно изискванията, летателното средство трябва да лети на минимум 1000 фута или 300 метра над земята или сградите, което в този случай е видно, че не е спазено, посочват от министерството. Друго нарушение е свързано с това, че е забранено изхвърляне на предмети от борда на летателното средство.

Първоначалната проверка на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ показва, че за конкретния полет няма издадено разрешение. По-късно в същия ден пилотът е информирал за полет от Приморско до Балчик, но за ранния полет не е дал никаква информация.

Ако бъдат установени нарушения, ще се разгледа отнемането на лиценза на пилота и на авиационния оператор.