Миро Столарски – персона нон грата в ГЕРБ

Транспортният бос и хотелиер по съвместимост Миролюб Столарски вече е персонан нон грата в ГЕРБ. Милионерът, който доскоро се спрягаше като един от най-близките предприемачи до управляващата партия и лично до премиера Бойко Борисов, вече не се ползва с благоволението на властта, разузна BIG5.BG от свои източници в ГЕРБ. И ако доскоро в неговия луксозен спа хотел “Двореца“ във Велинград можеше за бъдат засечени фигури като Цветан Цветанов и неговият семеен приятел – певецът Веселин Маринов, днес ситуацията е коренно различна.

Първият признак, че Столарски е загубил политическата си подкрепа, е проблемите, които през последните две седмици бизнесменът има с концесията на ж.п. гарата в Пловдив. През 2013 г. предприемачът бе единствен кандидат за гарата и я получи на концесия за 35 години през фирмата си за автобусни превози "Карат С". Тогава фирмата му покриваше условията за концесията основно благодарение на договорите със Столична община за обслужване на 24 линии на градския транспорт. Контрактите за 16 от тях обаче бяха прекратени през 2012 година след публичен скандал.

През 2008 г. сп. "Тема" публикува стенограма, от която ставаше ясно как частни фирми и тогава зам.-кметът по транспорта на София Велизар Стоилов се договарят да си разпределят линиите на частните превозвачи в София, за които уж се провежда конкурс. Резултатът от разкритието бяха оставката на Велизар Стоилов и прекратяването на конкурса за два от трите пакета линии. Единствената фирма, добрала се до договор с общината тогава, се оказа "Карат С" на Столарски. Нещо повече – общината се ангажира да й плаща доста по-скъпо, отколкото на собствената си фирма за същия вид услуга. 4 години по-късно Столарски вече не е доволен от бизнеса си с общината и иска да прекрати взаимоотношенията си с нея. А общината е готова да му направи още един подарък.

През юли СОС гласува да плати на транспортния превозвач за разваляне на договора над 13 млн. лв. – 9.9 млн. лв. натрупани задължения и 3 284 794 лв. лихви върху тях. Сделката беше финализирана през октомври въпреки неяснотите, които се появиха около мистериозно високите лихви и натрупаните за неопределен срок задължения. Най-важните въпроси, които касаят парите на софиянци, не получиха отговор. Въпреки че ГЕРБ беше твърде убедена, че сделката е изгодна, кметът Йорданка Фандъкова назначи повторна проверка. От нея се оказа, че лихвите не са 3 млн. лв., а едва 631 хил. лв.

Другата сериозна инвестиция на Миролюб Столарски – хотел „Двореца“ във Велинград вече няма да е сборен пункт за партийни спявки на управляващите, категорични са гербери пред BIG5.BG. Доскоро именно тук бе отправна точка за няколко кампании на ГЕРБ в региона. Последно шефът по оператимната част на партията Цветан Цветанов бе гост на баровския хотел през март, когато проведе среща с кметове и общинари от ГЕРБ от региона на Велинград.

Според официалната информация в „Двореца“ са инвестирани над 3 млн. евро. Сградата, която дълго време беше затворена, Столарски закупи от велинградската компания "Двореца" ООД. Собственици на фирмата в момента са Миролюб Столарски и Венцислав Славчев, показа проверката ни в Търговския регистър. Двамата държат по равни части от дружеството. Половината от инвестицията в хотела е направена чрез собствени средства, а останалата част са кредити, заяви навремето Столарски.

Базата разполага с близо 230 легла, 115 стаи, включително 6 апартамента и един президентски апартамент. В парка на "Двореца" има изграден голям плувно-атракционен комплекс. Минералните извори №7 и №18 във Велинград захранват вътрешния и двата външни басейна. Хотелът работи целогодишно, като целта е да се привличат български и чуждестранни туристи за използването на балнеолечебния център, обясни управителят на "Двореца" Светла Паскалева. Според нея има и договори с чуждестранни туроператори и партньори, които да водят гости. Общо в хотела работят около 100 души. Цените на нощувките са от 70 до 350 евро.

Източник : www.big5.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…