Модерен електробус ще вози софиянци

Той е с климатик и безплатен интернет и ще върви по линията на тролей 11
 
Модерен електробус ще се вдижи по тролейбусна линия 11 в София от днес, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Машината ще се движи пилотно, за да може да се преценят разходите и ползите от нея. Това е пилотен проект и общината дава възможност на производителите да тестват електробуса, обясни Фандъкова и допълни, че очаква гражданите да се движат по-комфортно, а замърсяването на околната среда да се намали. Според нея, замърсяването на въздуха е един от основните проблеми на София и една от основната причина е транспортът, съобщи БГНЕС.
 
София е първият град, в който проекта се представя. Електробусът от ново поколение не използва батерии, а е захранван с ултракондензатори. Той разполага с безплатен wi-fi интернет, климатична система и отговаря на нуждите на хората с увреждания. Той може да изминава до 20 км с едно зареждане. Превозното средство е резултат от сътрудничеството между израелско-българската компания "Чериът моторс" АД. 
 
Столичната община в последната година е инвестирала близо 200 000 000 евро по различни проекти в закупуването на нови екологично чисти транспортни средства. 20 нови трамваи са вече в София и се движат по линия номер 1, а 10 нови метро влака отдавана се движат по линията на метрото. До края на годината се очакват общо 50 нови тролейбуси, а в края на юли се очакват първите 5 нови автобуси от общо 126, които са финансирани от ОП "Околна среда".
 
Кметът Фандъкова определи придобивките като сериозни за столичния градски транспорт. До момента има 65 регистрирани електромобила на територията на столицата. Собствениците им могат да ги паркират безплатно на синя и зелена зона, а държавата ги е освободила от данък за автомобили, допълни тя.
 
Саусан Хасон, първи секретар в посолството на Израел в България, която също присъстваше на представянето на новата придобивка за градския транспорт на София, заяви, че отношенията между Израел и България на политическо и стопанско ниво се подобряват с всеки изминал ден. Това дава тласък за стартирането и реализирането на все повече нови проекти, уточни тя. Хасон определи учредяването на пилотния проект за електробус като изключително важен, който ще донесе израелска технология за подобряване на околната среда в столицата.
 
Източник: www.economic.bg