Москва препоръчва засилени мерки за сигурност на полетите до България

 

България е една от 47-те държави, за които руските авиокомпании са получили препоръки за засилени мерки за сигурност, съобщи „Интерфакс".

Съветите са на борда да се държи повече суха храна и вода, техническото обслужване да се извършва със собствени сили и в максимално съкратени срокове за наземна работа на чужда територия, а към екипажите да бъде добавен и служител на службите за авиационна сигурност. Агенцията се позовава на източник от един от превозвачите, но не посочва кое ведомство е отправило препоръката. Московският вестник „Комерсант" твърди, че тя идва от регулатора „Росавиация".
Изданието, позоваващо се на източници от три авиокомпании, пише още, че агенцията, забранила полетите до Египет, е поискала превозвачите да направят оценка на безопасността на задграничните летища основно в Турция, Тунис, Обединените арабски емирства, а след парижките атентати – и в няколко европейски държави. Мярката засяга редовни, транзитни и чартърни пътнически полети до и от Русия. Сред държавите са такива популярни дестинации като Турция, Гърция, Франция, Австрия, Великобритания, Германия, Австрия, САЩ, Черна гора.
Официалното потвърждение от Москва на версията за бомбен атентат на полета от Шарм ел Шейх може да доведе до рязко намаляване търсенето на почивки в чужбина, заяви ръководителят на регулатора „Ростуризъм". Олег Сафонов смята, че след трагедиите в Египет и в Париж ще последва „мигновено и сериозно" свиване в почивките зад граница, което може да достигне до 40%, съобщи РИА „Новости".

Източник: http://www.cross.bg, 17.11.2015г.