юни 20, 2024

Може да загубим стотици милиони от Брюксел за магистрала “Струма”

България е на път да загуби стотици милиони лева от Брюксел заради магистрала "Струма". За това предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура", става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Причината е, че всички проекти на държавата за трасето през Кресненското дефиле до момента срещат съпротивата на еколози. Ако се забавим още, страната ни няма да успее да усвои в срок европейските пари, с които трябва да се строи отсечката.

2020 г. е крайният срок, в който трябва да започне строителството, за да се получат европарите. Това означава, че одобреният проект и процедурите по него трябва да са готови много по-рано.

За оставащите отсечки от АМ „Струма”, сред които най-спорната е около Кресненското дефиле, са предвидени над 739 млн. лв. Ако се забавим обаче, не само ще загубим тях, но и ще трябва да връщаме пари за вече построени части от магистралата. За готовото трасе до момента сме взели 538 млн. лв. Така загубите надхвърлят 1 млрд. лв.

Според последния вариант на държавата пътят до Гърция ще е разделен на две – към Кулата ще пътуваме по съществуващото трасе през дефилето, а обратно ще се връщаме по изцяло нов отдалечен участък. Този вариант обаче е неприемлив за еколозите, защото трафикът през пролома унищожавал един от най-богатите на видове райони в Европа.

Алтернативата, според еколозите, е само една – движението да се изкара извън Кресненския пролом. Така до Гърция да стигаме само по новия път през Пирин, а през дефилето да минават само велосипедисти и пешеходци, както и местните, предлагат еколозите

За местните пътят през дефилето също е важен. Други екозащитници обаче виждат във варианта на държавата компромисно решение.

Има и друга заплаха от санкция – еколозите, които не искат трафик през дефилето, се заканиха да съдят България, ако отсечката продължи да се ползва. 

Източник : www.news.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…