МС прехвърли на Столична община терен за естакадата на новия булевард в Лозенец

Изграждането на пътя започна през миналата година след неколкогодишни спорове с живущи в квартала

Правителството прехвърли на Столична община държавен терен с площ 669 кв.м за строителството на новия булевард в кв. “Лозенец”, който ще свързва бул. „Пейо Яворов“ и бул. „Черни връх“, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Теренът е необходим за изграждането на естакада над ул. „Атанас Дуков“, посочват от пресцентъра на правителството.

Общината започна да строи новия булевард през миналата година, въпреки протестите и възраженията на живущи в квартала заради строителството в Борисовата градина и Ловния парк. Споровете за пътя са от години, като проектът на няколко пъти беше стопиран за преработване.

На естакадата се разчита да “отпуши” трафика по бул. "Никола Вапцаров" и бул "Пейо Яворов" към бул. “Черни връх”, както и да облекчи натовареното кръстовище при бул. "Никола Вапцаров" и бул. "Черни връх".

След неколкогодишни дискусии строителството на булеварда стартира през миналата година. Той трябваше да е готов до края на 2015 г., но сроковете не бяха спазени.

Булевардът ще е с две пътни платна с по две ленти. Предвидена е и велоалея, която ще е свързана с велоалеята в Борисовата градина.

Стойността на проекта е малко над 8 млн. лева.

Източник : www.investor.bg

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]