Над 10 потънали кораба планира да открие експедицията на руското министерство на отбраната в Черно море

Кораб със специално хидрографическо оборудване на Министерството на отбраната на Русия ще извърши мисия по откриването на потънали плавателни съдове на Черноморският флот в Черно море, съобщи money.bg.
Мисията ще започне на 17 юли и има за цел да открие потъналите плавателни съдове през годините на втората световна война, съобщи за журналисти зам.-министърът на отбраната на Русия, генерал Дмитрий Булгаков.
Експедицията планира да открие до четири потънали подводници и до 7 малки кораба на Черноморския флот. Търсенето ще се проведе в областите на предполагаемото потъване на подводниците Д-4, “Революционер”, Л-23, Щ-214 и  С-32, каза зам.-шефът на военното ведомство.
По думите му експедицията ще се проведе в периода 17-24 юли 2015 г. и трябва да открие и идентифицира лобното място на подводницата Д-4, потънала през декември 1943 г., Л-23(загубена през втората половина на януари 1944 г.), Щ-214(потопена на 19 юни 1942 г. от италианско торпедо на катер MAS-571, от която 38 членове на екипажа са загинали, а двама са били пленени).
Що се отнася до подводницата С-32, Булгаков припомни, че съществуват две версии за гибелта й. Според едната на 15 или 26 юни 1942 г., тя е станала жертва на атака на италианска миниподводница SW-3 в района на нос Sarich или Ai-Todor. Според втората версия, С-32 е била потопена при прехода си към обсадения Севастопол в резултат на атака от германската авиация. На борда й в този момент е имало 55 човека.
Експедицията има за задача да установи възможните причини за гибелта на подводниците, каза зам.-шефът на Министерството на отбраната. След евентуалното им откриване и идентификация в тях ще бъдат поставени мемориални плаки със списъците на членовете на екипажа.
“В съответствие на действащото международно и руско законодателство, намерените подводници ще бъдат предадени на съхранение, а лобното им място ще бъде обозначено на всички морски карти. В тези точки ще бъде забранено провеждането на подводни операции, а корабите, преминаващи в района ще са със свалени знамена, отдаващи военни почести на загиналите за отечеството”, отбеляза Булгаков.
 
 
Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]