Над 10 потънали кораба планира да открие експедицията на руското министерство на отбраната в Черно море

Кораб със специално хидрографическо оборудване на Министерството на отбраната на Русия ще извърши мисия по откриването на потънали плавателни съдове на Черноморският флот в Черно море, съобщи money.bg.
Мисията ще започне на 17 юли и има за цел да открие потъналите плавателни съдове през годините на втората световна война, съобщи за журналисти зам.-министърът на отбраната на Русия, генерал Дмитрий Булгаков.
Експедицията планира да открие до четири потънали подводници и до 7 малки кораба на Черноморския флот. Търсенето ще се проведе в областите на предполагаемото потъване на подводниците Д-4, “Революционер”, Л-23, Щ-214 и  С-32, каза зам.-шефът на военното ведомство.
По думите му експедицията ще се проведе в периода 17-24 юли 2015 г. и трябва да открие и идентифицира лобното място на подводницата Д-4, потънала през декември 1943 г., Л-23(загубена през втората половина на януари 1944 г.), Щ-214(потопена на 19 юни 1942 г. от италианско торпедо на катер MAS-571, от която 38 членове на екипажа са загинали, а двама са били пленени).
Що се отнася до подводницата С-32, Булгаков припомни, че съществуват две версии за гибелта й. Според едната на 15 или 26 юни 1942 г., тя е станала жертва на атака на италианска миниподводница SW-3 в района на нос Sarich или Ai-Todor. Според втората версия, С-32 е била потопена при прехода си към обсадения Севастопол в резултат на атака от германската авиация. На борда й в този момент е имало 55 човека.
Експедицията има за задача да установи възможните причини за гибелта на подводниците, каза зам.-шефът на Министерството на отбраната. След евентуалното им откриване и идентификация в тях ще бъдат поставени мемориални плаки със списъците на членовете на екипажа.
“В съответствие на действащото международно и руско законодателство, намерените подводници ще бъдат предадени на съхранение, а лобното им място ще бъде обозначено на всички морски карти. В тези точки ще бъде забранено провеждането на подводни операции, а корабите, преминаващи в района ще са със свалени знамена, отдаващи военни почести на загиналите за отечеството”, отбеляза Булгаков.