Над 15 км опашка от тирове на Дунав мост заради новата система за плащане на таксите

 

 Започналата да се образува във вторник опашка от тирове на Дунав мост надхвърли 15 км в сряда, след като на граничния пункт продължават проблемите с обслужването на камионите, тъй като повечето шофьори се оказаха неподготвени за новата система за плащане на таксата за преминаване на моста и винетките.

От 1 декември плащането на таксите е възможно само с дебитни или кредитни карти, а много от превозвачите не разполагат с такива.

Още в края на октомври Агенция "Митници" предупреди всички транспортни фирми и партньорите им в чужбина, че разплащането по границите на страната ще става само безкасово – с кредитни или дебитни карти, незивисимо от техния издател и банка. Образуваните опашки са показателни за това, че предоставеният едномесечен гратисен период не е бил достатъчен.

На граничния пункт е създадена организация и работят три трасета. Според началника на "Дунав мост" Явор Петев обемът на обработените камиони е близък до обичайния транспортен поток.

От Агенция "Митници" твърдят, че новата система ще елиминира и възможността за незаконни практики при заплащането на пътни и винетни такси. Това е звеното с най-голям оборот на средства и с немалко случаи на злоупотреба от страна на митничари.

Източник: http://m.mediapool.bg, 02.12.2015г.

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]