Над 21,5 млн. се качиха на влак за година

Над 21,5 млн. пътници са избрали да се качат на влак през миналата година. Това показва справка на Министерството на транспорта , предоставена на „Монитор“. Въпреки голямата бройка от железницата отчитат, че превозените хора са намалели с около 5 на сто спрямо предходната 2015 г. За сравнение по данни на ведомството през по-миналата година БДЖ е превозило близо 22,5 млн. пътници. Намалението от 5-6% се очаква и в приходите от превозените пътници, показва още статистиката на транспорта. Най-натоварени са били влаковете около празниците и в дните преди тях. В тези периоди най-пълни са композициите, които пътуват на дълги разстояния, като предпочитани са спалните вагони по направленията София – Варна, София – Добрич, София – Бургас и Пловдив – Варна. Крайградските линии около София, Пловдив, Варна се използват най-много в работните дни, като най-натоварени са дните понеделник и петък.

Освен това дружеството е пуснало няколко десетки хиляди допълнителни места във влаковете, като само за отминалите последни коледни и новогодишни празници БДЖ осигури над 13 500. Дружеството няма практика да пуска извънредни композиции, а само да увеличава с допълнителни вагони съставите на регулярните влакове, движещи се по най-натоварените маршрути в страната. А част от тях са от столицата към Варна, Бургас, Русе, Видин, Димитровград и Добрич и обратно към София.

Плановете са през тази година обемът на превозите, както и броят на пътниците, да се запазят като през 2016 г. и да бъдат овладени намаленията, информират още от транспорта. Влаковете, които ще се движат през 2017 г. са 586 на брой, от които 73 бързи, 143 пътнически и 352 крайградски влакове. В разписанието са включени 4 бързи влака със задължителна резервация и 14 международни.

Около Великден се очаква да бъде пуснат и първият атракционен влак за годината. Все още обаче подготовката не е приключила, като продължава проучването на възможни маршрути, както и състави на композициите и дати. През миналата година бяха организирани няколко такива пътувания, като големият интерес към тях обнадеждава търговския екип на дружеството, че те имат потенциал да реализират приходи и съответно да бъдат планирани като регулярни, информират от транспорта. А през миналата година първото атракционно пътуване беше до Черепишкия манастир, като се организира на празниците Лазаровден и Цветница. И в двата почивни дни влакът беше теглен от ретролокомотива „Баба Меца”, на който някога е работил като огняр и самият Вапцаров.

Ретро композиция беше пусната и по маршрута Варна – Русе, по повод 150 години от построяването на първата жп линия, която свързва именно двата града. Тя беше теглена от парен локомотив 03.12, като в нейния състав бе включен вагон от царската композиция на цар Борис III „Корона експрес”.

Общо към атракционните пътувания с парни локомотиви на БДЖ са проявили интерес над 1200 души.

Проведените пътувания през изминалата 2016 г. бяха организирани с рекламна цел за популяризиране на имиджа на дружеството и пътуванията с ретро подвижен състав, обясняват още от транспорта. В информацията се казва още, че цените на билетите за влаковете между София и Черепиш са определени така, че да се покрият разходите за движението на влаковете. Билетите за юбилейния влак между Варна и Русе бяха на символична цена от 0,50 лв., с цел да се контролира разпределението на седящите места и да не се допуска пренаселеност и неудобство за пътуващите.

Източник : www.monitor.bg

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]