Над 4 милиона автомобила ще има у нас до 2020 година

До 2020 година у нас може да има четири милиона автомобила, обяви в студиото на Нова телевизия Георги Ангелов oт "Отворено общество". Икономистът посочи, че близо половината автомобили са на възраст 20-30 години. 

Много от тях нямат катализатор и замърсяват въздуха в пъти повече от един автомобил на 10 години, заяви той за "Здравей, България". 

"Няма как да сменим 3-4 милиона автомобила наведнъж. Това би струвало 100 милиарда", посочи Ангелов. През 2014 г. регистрираните возила у нас са били 3,5 млн., като за сравнение – през 1985 г. у нас е имало 1,16 милиона автомобила (от тях 1,06 милиона са леки, а останалите товарни). 

Към юли 2016 г. у нас има 2 022 643 коли на бензин, 1 655 873 на дизел и 214 365 – на газ. Хибридите са 1862. Едва 724 са електрическите. Ежегодно в страната се регистрират над 200-259 хиляди автомобила. Новите са около 30 хиляди. 

Около 100-150 хиляди се отписват. Това означава, че надминаваме възможностите на съществуващата инфраструктура. Няма как да сменим старите автомобили наведнъж, това би струвало около 100 милиарда лева. 

Най-простият модел е изграждането на многоетажни паркинги, въвеждането на различни зони, строеж на гаражи и инвестиции в алтернативен транспорт.

 

Източник : www.econ.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]