Над 40 страни се събират в Кипър, ще обсъждат хуманитарния коридор за Газа по море

воден коридор кипър до ивицата газа
© Gettyimages

Представители на повече от 40 страни ще се срещнат в Кипър в четвъртък, за да обсъдят оперативното планиране на следващите стъпки в реализирането на морския хуманитарен коридор от Кипър към ивицата Газа, известен с името „Амалтея“. Това обяви в Брюксел кипърският министър на външните работи Константинос Летимбиотис, цитиран от кипърската новинарска агенция КНА, предаде БТА.

Той обясни вчера, че срещата ще бъде посветена на увеличаването на капацитета за транспорт на помощи и на мрежата за разпространението им, както и създаването на фонд за финансиране на проекта, който се очаква да бъде дългосрочен.

Комбос съобщи още, че изграждането на временен пристан за помощи в ивицата Газа от страна на САЩ напредва и е възможно да приключи по-рано от очакваното.

Кипърският външен министър каза, че и втората, по-голяма пратка с помощи за Газа е готова след успешния първи курс от пристанището Ларнака. Той благодари на Египет и на Йордания „за цялата работа, която свършиха в този период (от началото на войната между Израел и „Хамас“)“ и подчерта решаващата роля на САЩ и Обединените арабски емирства за реализирането на проекта за морски хуманитарен коридор.

От своя страна днес говорителят на кипърското правителство Константинос Летимбиотис заяви, че вторият кораб с хуманитарна помощ за Газа е готов според договорените протоколи и се очаква да отплава в следващите дни, като едно от условията за това е и благоприятното време в морето.

Първият кораб с хуманитарна помощ, който отплава от Кипър, пристигна в ивицата Газа на 15 март. Според кипърската телевизия „Сигма“ корабът „Дженифър“ ще откара помощ от 500 тона. Първият плавателен съд на неправителствената организация “Уърлд сентръл китчън” – World Central Kitchen (WCK) теглеше баржа с около с около 200 тона храни и материали от първа необходимост.

Източник: Novini.bg

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…