Най-богатият руснак се включва в проект за транспорт на бъдещето

Германската компания Oerlikon Leybold Vacuum, дъщерно предприятие на Oerlikon Швейцария, която пък е собственост на руския олигарх Виктор Векселберг, планира участие в създаването на високоскоростна транспортна система на бъдещето, пише auto-press.net.

Виктор Векселберг е най-богатият човек в Русия и към момента нетното състояние на Векселберг се оценява на 14.7 млрд. долара. Oerlikon ще стане един от инвеститорите на новия проект на основателя на Tesla Елън Мъск, облечен във вида на друга негова компания – Hyperloop Transportation Technologies.

Проектът Hyperloop предлага да се използва аеро-електроматнитно придвижване на специални алуминиеви транспортни пътнически и товарни капсули в тръби със скорости от порядъка и над тази на звука – 1200 км/ч. Пътническите капсули са проектирани да поемат в комфорт 28 пътника. Мъск смята, че новият транспорт би преминавал разстоянието от 600 км между Лос-Анжелес – Сан-Франциско за 30 минути.

Цената на проекта за това с две тръбни магистрали, няколко капсули, изкупуване на земя, през която да премине трасето във въздуха, строителството на самото трасе и подържащите го пилони се оценява на около 7,5 милиарда долара. В плановете на компанията на Мъск фигурира направата на опитен участък с дължина от 8 км през 2018-а година.

Компанията на руския олигарх Oerlikon не само ще бъде инвеститор в интересното начинание, но и ще доставя оборудване за създаване на тласкащо композициите въздушно налягане в тръбопроводите. Според предварителни финансови оценки, цената на билета за използване на необикновения транспорт в отсечката Лос-Анжелес и Сан-Франциско ще е на ниво от 20 долара.

 

Източник: money.bg

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]