Най-богатият руснак се включва в проект за транспорт на бъдещето

Германската компания Oerlikon Leybold Vacuum, дъщерно предприятие на Oerlikon Швейцария, която пък е собственост на руския олигарх Виктор Векселберг, планира участие в създаването на високоскоростна транспортна система на бъдещето, пише auto-press.net.

Виктор Векселберг е най-богатият човек в Русия и към момента нетното състояние на Векселберг се оценява на 14.7 млрд. долара. Oerlikon ще стане един от инвеститорите на новия проект на основателя на Tesla Елън Мъск, облечен във вида на друга негова компания – Hyperloop Transportation Technologies.

Проектът Hyperloop предлага да се използва аеро-електроматнитно придвижване на специални алуминиеви транспортни пътнически и товарни капсули в тръби със скорости от порядъка и над тази на звука – 1200 км/ч. Пътническите капсули са проектирани да поемат в комфорт 28 пътника. Мъск смята, че новият транспорт би преминавал разстоянието от 600 км между Лос-Анжелес – Сан-Франциско за 30 минути.

Цената на проекта за това с две тръбни магистрали, няколко капсули, изкупуване на земя, през която да премине трасето във въздуха, строителството на самото трасе и подържащите го пилони се оценява на около 7,5 милиарда долара. В плановете на компанията на Мъск фигурира направата на опитен участък с дължина от 8 км през 2018-а година.

Компанията на руския олигарх Oerlikon не само ще бъде инвеститор в интересното начинание, но и ще доставя оборудване за създаване на тласкащо композициите въздушно налягане в тръбопроводите. Според предварителни финансови оценки, цената на билета за използване на необикновения транспорт в отсечката Лос-Анжелес и Сан-Франциско ще е на ниво от 20 долара.

 

Източник: money.bg

Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]