Най-голямата ракета в света излетя и се взриви минути след старта

In this image taken from video posted by SpaceX, the company's Starship becomes engulfed in flames and ruptures upon touching down after a test flight, Wednesday, Dec. 9, 2020, in a remote area of Texas. (SpaceX via AP)

Ракетата на SpaceX успя да излети от втория опит за изстрелването ѝ, но се взриви няколко минути след началото на полета, съобщава Би Би Си.

Изстрелването стана от космическа площадка в Тексас, близо до границата с Мексико. 

Припомняме, че на 17 април ракетата трябваше да бъде изстреляна, но това се отложи.Като причина за отложеното изстрелване бе посочен проблем с налягането в първата степен на ракетата. 

От компанията обявиха, че все пак ще продължат с обратното броене като генерална репетиция, тоест ще направят всичко план, освен да запалят двигателите накрая. 

По-късно от SpaceX обявиха, че ще са необходими минимум 48 часа, за да се опитат да изстрелят Starship отново, защото ще се нуждаят от повече гориво за ракетата.

“Старшип” трябваше да предизвика революция в пътуванията в Космоса. Транспортната система трябваше да има ресурси да закара в бъдеще 100 души на Марс.

120-метровата ракета – за сравнение, с 27 метра по-висока от Статуята на свободата, разработвана от компанията на Илон Мъск в продължение на години, е най-голямата и най-мощна в света. Тя е предназначена за пътувания до Луната и Марс. “Спейс Екс” получи разрешение за полета от американския регулатор.

В екипа, участвал в разработката на някои ключови системи на ракетата, има и българин – 27-годишният Орлин Велев – джуниър e старши инженер по структурната стабилност в Space X. Той работи от 6 г. за компанията на Мъск. Преди това е завършил университета “Джорджия Тех” със специалност “Машинно инженерство”. Орлин Велев отива в САЩ още когато е бебе. Баща му Орлин Велев – старши е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

Орлин, както и още един българин – Кико Дончев, бяха в инженерния екип на историческия първи полет на частна ракета с екипаж – на Space X през юни 2020 г.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …