Наказания за агресивни шофьори предлага законопроект в Румъния

Нов законопроект за правилата за движение в Румъния, който наскоро е бил представен на Сената, има за цел да дефинира понятието за агресивно шофиране и определя наказанията за подобно поведение, пише Romania Insider.

Според депутатите, които са изготвили законопроекта, агресивното шофиране е основен източник на произшествия.

Според законопроекта "агресивно каране" означава управление на МПС с висока скорост, докато е близо до друга кола, паралелно, зад или пред нея, за да се сплаши другия шофьор; продължително използване на светлините или клаксона; шофиране на мотопед или мотоциклет на едно колело; неоправдано шофиране с ниска скорост на друга лента освен най-лявата.

Шофьорите също ще получават наказания за движение по тротоара, умишлен дрифт; шофиране на превозно средство, чието ниво на замърсяване на звука надвишава законните граници, както и крещене по адрес на другите шофьори.

Според законопроекта тези нарушения могат да бъдат санкционирани с 6-8 наказателни точки.

Санкциите станат по-строги, когато водачите правят забранени маневри, свързани с агресивно поведение в трафика, като последователни и нередовни смени на лентите; рязко спиране при връщане в първоначалната лента на движение след изпреварване. В тези случаи, водачите рискуват 6-8 наказания точки и загуба на свидетелство за управление спира за период от 60 дни.

Глобите са разположени на няколко категории и тяхната стойност ще се определя от броя на наказателните точки. Една наказателна точка представлява близо 10% от минималната брутна заплата в Румъния.

 

Източник: дневник.бг

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]

ЖП транспорт

Много скъпо. Много бавно. Много опасно. Що е то? БДЖ трябва да умре…

Какво се случи след – продължение на историята от 2016 г. Компания Български държавни железници (БДЖ) e един от редовните сюжети на „Черната книга на правителственото разхищение“. Годишното издание им посвети […]