Наказания за агресивни шофьори предлага законопроект в Румъния

Нов законопроект за правилата за движение в Румъния, който наскоро е бил представен на Сената, има за цел да дефинира понятието за агресивно шофиране и определя наказанията за подобно поведение, пише Romania Insider.

Според депутатите, които са изготвили законопроекта, агресивното шофиране е основен източник на произшествия.

Според законопроекта "агресивно каране" означава управление на МПС с висока скорост, докато е близо до друга кола, паралелно, зад или пред нея, за да се сплаши другия шофьор; продължително използване на светлините или клаксона; шофиране на мотопед или мотоциклет на едно колело; неоправдано шофиране с ниска скорост на друга лента освен най-лявата.

Шофьорите също ще получават наказания за движение по тротоара, умишлен дрифт; шофиране на превозно средство, чието ниво на замърсяване на звука надвишава законните граници, както и крещене по адрес на другите шофьори.

Според законопроекта тези нарушения могат да бъдат санкционирани с 6-8 наказателни точки.

Санкциите станат по-строги, когато водачите правят забранени маневри, свързани с агресивно поведение в трафика, като последователни и нередовни смени на лентите; рязко спиране при връщане в първоначалната лента на движение след изпреварване. В тези случаи, водачите рискуват 6-8 наказания точки и загуба на свидетелство за управление спира за период от 60 дни.

Глобите са разположени на няколко категории и тяхната стойност ще се определя от броя на наказателните точки. Една наказателна точка представлява близо 10% от минималната брутна заплата в Румъния.

 

Източник: дневник.бг