Наказания за агресивни шофьори предлага законопроект в Румъния

Нов законопроект за правилата за движение в Румъния, който наскоро е бил представен на Сената, има за цел да дефинира понятието за агресивно шофиране и определя наказанията за подобно поведение, пише Romania Insider.

Според депутатите, които са изготвили законопроекта, агресивното шофиране е основен източник на произшествия.

Според законопроекта "агресивно каране" означава управление на МПС с висока скорост, докато е близо до друга кола, паралелно, зад или пред нея, за да се сплаши другия шофьор; продължително използване на светлините или клаксона; шофиране на мотопед или мотоциклет на едно колело; неоправдано шофиране с ниска скорост на друга лента освен най-лявата.

Шофьорите също ще получават наказания за движение по тротоара, умишлен дрифт; шофиране на превозно средство, чието ниво на замърсяване на звука надвишава законните граници, както и крещене по адрес на другите шофьори.

Според законопроекта тези нарушения могат да бъдат санкционирани с 6-8 наказателни точки.

Санкциите станат по-строги, когато водачите правят забранени маневри, свързани с агресивно поведение в трафика, като последователни и нередовни смени на лентите; рязко спиране при връщане в първоначалната лента на движение след изпреварване. В тези случаи, водачите рискуват 6-8 наказания точки и загуба на свидетелство за управление спира за период от 60 дни.

Глобите са разположени на няколко категории и тяхната стойност ще се определя от броя на наказателните точки. Една наказателна точка представлява близо 10% от минималната брутна заплата в Румъния.

 

Източник: дневник.бг

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]