Наръчник за оцеляване на българския шофьор

Студът си отива, топлото настъпва… Време само за газ до ламарините. Но шофирането не е само да настъпваш педала и да въртиш волана. Има и други пинизи, които трябва да се знаят и прилагат от водачите на МПС. Редакторите на BIG5 предлагат на читателите някои тънкости и трикове, които ще ги улеснят, когато потеглят на път. И най-важното – ще им гарантират спокойно и безпроблемно да се доберат до крайната дестинация. Иначе казано – да се изпълни посланието от рекламата „Стигни жив!”

Освен традиционните технически грижи по колата – проверка на налягането на гумите, смяната им с летни, грижи за маслото, течността за чистачки и т. н., има и куп други нещица, които няма да намерите в закона и в правилника за движение. По обясними причини лекарство срещу дупките в асфалта не можем да ви препоръчаме.

Първо: Купете си бейзболна бухалка – на пазара има богат избор за всеки вкус и портфейл. Цените тръгват от 23 лв. и стигат до 85-90 лв. в зависимост от материала – дърво или алуминий. Може да се бръкнете с още около 60 лева за специална каска, която ще ви защити от по-агресивните от вас водачи на пътя.

Ако нямате пари за бухалка, същата работа може да ви свърши и обикновена дървена тояга, за предпочитане обаче да е метална.

Второ: Предвидливите шофьори никога не тръгват без нож в жабката (цените варират от 5 до 500 лв.) Някои предпочитат мачете, но то е по-голямо и не влиза в жабката. Цените са от 16 лв. за китайските до над 150 лв. за оригиналните бразилски. Ако искате да сте на ниво, купете си едно от остриетата на царя на оцеляването Беър Грилс – струва само 99 лв. Можете да минете и с обикновен метален бокс. Побира се в джоба. Струва 5-10 лв. в оръжейните магазини. Не забравяйте и чифт белезници за 14-38 лв.

Трето: Предпочитано особено от дамите средство за самозащита от побеснели джигити на пътя е лютивият спрей. Струва от 5 докъм 30 лв. в зависимост от съдържанието на флакона. Ако искате да се правите на професионалисти, има и електрошокови палки и уреди – от 30 до 1190 лв. бройката.

Четвърто: Не забравяйте пасивната защита. Можете да спасите от кражба винетката си на предното стъкло, като просто го смените с бронирано. Ще трябва да се бръкнете с поне 25 000 лв. Най-добре е обаче да си вземете изцяло куршумоустойчив автомобил. Тогава няма смисъл да се опитват да му забиват кирки в предния капак. Цената е по договаряне.

Към пасивната защита спада и маскирането на регистрационната табела на колата. Така радарите на КАТ „ослепяват” и никога не могат да ви хванат за превишена скорост. Специалното фолио за тази цел струва по 8-10 лв. за символ. За предния и задния номер това прави около 160 лв.

Уважаеми шофьори, това е само част от наръчника за оцеляване. Ако се сещате за някои други хитринки, споделете ги.

На добър път! И да стигнете живи!

Източник : www.BIG5.BG