Наръчник за по-евтино пътуване с градския транспорт в София

От 1 юни някои цени за пътуване в градския транспорт поскъпват. "Дневник" направи справка кои са по-евтините варианти за придвижване.

Най-изгодно за пътуване става с годишна карта. Нейната цена намалява от 500 на 365 лева. Тоест при средно две пътувания на ден цената на едно става 0.50 лева.

Поименна месечна карта за всички линии запазва цената си от 50 лева, което по изчисления на общинското дружество "Център за градска мобилност" едно пътуване е между 0.50 и 0.80 лева. Картата за една линия също запазва цената си – 23 лева. Без промяна са и тримесечните карти за всички линии – 130 лева, както и за шест месеца – 255 лева.

При билетите най-изгоден е вариантът 10 талона, включително и електронни, за 12 лева. Така едно пътуване ще струва 1.20 лева, като до момента цената беше 8 лева, или 0.80 на пътуване. Този вариант е най-добър заместител на единичния билет, който поскъпва от 1 на 1.60 лева.

Изгоден вариант е дневната карта, която запазва цената си – 4 лева. Въвежда се и нова тридневна карта, която ще струва 10 лева.

Едномесечната карта за метро остава 35 лева. Въвежда се нова карта "Метро +", която дава възможност за една линия от наземния транспорт – трамвай, тролей или автобус. Тя ще струва 43 лева.

Старите билети за градския транспорт в София ще могат да бъдат подменяни срещу доплащане от 1 юни до 30 септември

Най-евтино остава пътуването гратис, но глобите се увеличават двойно. Наказателният билет ще струва 40 лева, а при отказ от него – актът ще е 200 лева.

Източник : www.dnevnik.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]