Нарушителите на пътя ще плащат по-скъпа „Гражданска отговорност“

По-скъпа „Гражданска отговорност“ очаква нарушителите на пътя. От 2016 г. цената на задължителната застраховка ще зависи от това дали имаме нарушения зад волана. Системата, която ще обединява щетите, причинени от водачите – „BONUS-MALUS” се очаква да заработи от следващата година. Тя ще важи за всички компании в бранша, съобщава Нова Тв.
Повече нарушения на пътя – по-скъпа „Гражданска отговорност”. Това е един от вариантите, които застрахователите обсъждат за определяне на цената на полицата от догодина. Друг вариант е застраховката да е по-скъпа за джигитите и по-евтина за коректните на пътя, независимо от броя на нарушенията. Точната формула все още се обмисля от застрахователите. 
Нарушителите на закона е възможно да плащат с 50% повече.
 
До тази година всеки застраховател имаше възможността сам да определя бонусите на изрядните шофьори и това – колко повече да плащат нарушителите.
„Водачите, които имат повече произшествия, се местят от една компания на друга”, обяснява Ивета Кунова от Асоциацията на застрахователните брокери. По този начин водачите успяват да прикриват нарушенията си от застрахователите и да плащат по-евтина полица. Сега обаче системите се свързват. От средата на годината застрахователите вече подават данните за произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд.
 
Към настоящите критерии – стаж на водача, регион на регистрация и възраст на автомобила, ще се прибави и досието на шофьора. 
Източник: Economic.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]