Нарушителите на пътя ще плащат по-скъпа „Гражданска отговорност“

По-скъпа „Гражданска отговорност“ очаква нарушителите на пътя. От 2016 г. цената на задължителната застраховка ще зависи от това дали имаме нарушения зад волана. Системата, която ще обединява щетите, причинени от водачите – „BONUS-MALUS” се очаква да заработи от следващата година. Тя ще важи за всички компании в бранша, съобщава Нова Тв.
Повече нарушения на пътя – по-скъпа „Гражданска отговорност”. Това е един от вариантите, които застрахователите обсъждат за определяне на цената на полицата от догодина. Друг вариант е застраховката да е по-скъпа за джигитите и по-евтина за коректните на пътя, независимо от броя на нарушенията. Точната формула все още се обмисля от застрахователите. 
Нарушителите на закона е възможно да плащат с 50% повече.
 
До тази година всеки застраховател имаше възможността сам да определя бонусите на изрядните шофьори и това – колко повече да плащат нарушителите.
„Водачите, които имат повече произшествия, се местят от една компания на друга”, обяснява Ивета Кунова от Асоциацията на застрахователните брокери. По този начин водачите успяват да прикриват нарушенията си от застрахователите и да плащат по-евтина полица. Сега обаче системите се свързват. От средата на годината застрахователите вече подават данните за произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд.
 
Към настоящите критерии – стаж на водача, регион на регистрация и възраст на автомобила, ще се прибави и досието на шофьора. 
Източник: Economic.bg
ЖП транспорт

48 млн. евро глоба за жп картел

Европейската комисия (ЕК) глоби Австрийските федерални железници (ÖBB), Германските железопътни линии (DB) и Белгийските национални железници (SNCB) с обща сума от 48,594 млн. евро за нарушаване на антитръстовите правила на […]

ЖП транспорт

Безумен влак-стрела до Солун гони софиянци от домовете им (народът пак се стяга за бунт)

Владая, както и няколко други столични района, се готвят за бунт, ако през тези квартали премине трасето на скоростния влак от София за Солун. Проектът е грандиозен и е част […]

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]