Небивал самолетен трафик над България

40 милиона пътници са прелетели над страната ни това лято

Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД) отчете небивал самолетен трафик над небето на България. От компанията обявиха рекорден брой обслужени самолети през изминалия летен период.

Само през август българските ръководители на полети са гарантирали безопасността на полетите на повече от 90 000 самолета. За целия активен сезон трафикът надвишава 360 000 обслужени полета, което е с 40 % повече в сравнение с периода преди въвеждането на ограничения за полети във въздушното пространство на Украйна, обясняват от РВД.

Конфликтът в бившата съветска република доведе до пренасочване на международния авиотрафик като много авиокомпании избраха да летят през България като надежден и безопасен маршрут.

Според ръководството на РВД около 40 000 000 пътници са били превозени безопасно, което е повече от достойно представяне на екипа професионалисти, които се грижат за въздушното пространство над България.

Развитието на туристическия бизнес в региона, ограниченията в обслужването на самолети, въведени във връзка със ситуацията в Сирия, Ирак и Украйна, увеличиха прелитащия трафик над страната с над 7 % на месечна база в сравнение с миналата година.

Своеобразен рекорд е бил отбелязан на 1 август т. г. На този ден броят на обслужените самолети за едно денонощие е достигнал 3258.

От авиодиспечерската служба уточняват, че въпреки засиления трафик са се адаптирали към новите реалности и не са допускани закъснения на полети.

В момента в РВД тече конкурс за ръководители на полети. До момента има повече от 400 кандидати, които искат да се обучават за авиодиспечери. Възнагражденията за тези специалисти са едни от най-високите в страната. По неофициална информация заплатите им са около 10 000 лева, а има и допълнителни бонуси.

 

Източник: http://www.clubz.bg, 26.10.2015г.

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]