Недостиг на 5 хил. шофьори за международен транспорт

От остър недостиг на шофьори се оплакаха от Съюза на международните превозвачи (СМП). Има нужда от минимум 5000 шофьори в момента, заявиха от съюза на пресконференция днес.
 
Младите хора не са мотивирани да работят тази професия, тъй като, макар и добре заплатена, тя е доста трудна. От друга страна, тези, които проявяват желание, притежават определената категория за каране, но реално не могат да карат и дори се стига до произшествия на пътя. Ето защо българските транспортни фирми им осигуряват обучение, което е скъпо. След това обаче се стига до ситуация, при която европейски фирми идват с по-добро финансово предложение към готово обучените кадри и така наготово ги „гълтат“, обясниха представители на съюза.
 
От бранша настояват държавата да предприеме мерки и да задължи обучаващите се да подписват споразумение с фирмите обучители, че ще останат да работят за тях, а в противен случай ще платят неустойки.
 
Превозвачите ще поискат от държавата и отпускане на средства за обучения.
Комуникацията между бизнеса и бюрата по труда е „нула“ и не е фактор за справяне с проблема, добавиха още те.
От съюза се оплакаха също от липса на комуникация между държавата и бранша. „Министерството на транспорта не уведомява браншовата организация за каквото и да е“, казаха превозвачите.
 
Те държат и да бъдат преброени всички фирми, за да се види колко са и дали членуват някъде. Съюзът на международните превозвачи включва над 150 фирми, повече от една трета от легално съществуващите. Според тях повечето фирми нямат доверие, че нещо ще се промени и не вярват на никого, затова не членуват никъде. Въпреки това от организацията настояват за прозрачност и установяване кой кой е в бранша.
 
Превозвачите засегнаха и проблема за напрежението на турската граница, което според тях всеки момент може да ескалира. Таксите за българските превозвачи са твърде големи и трябва да има решение в най-скоро време, настояха те.
От съюза призоваха държавата да изгради лостове, с които да защитава превозвачите, както направи турската държава. Освен това, те настояват техни представители да присъстват на двустранните срещи с турските превозвачи, за да има прозрачност.
От бранша поискаха също държавата да наложи по-силен контрол при лицензиранете на международните транспортни фирми на територията на България. Според тях ситуацията у нас в момента не отговаря на европейските изисквания.
 
Всички тези искания ще бъдат отправени към представители на държавата на 15 май на Национален форум по проблемите на международния автомобилен превоз за товари, който ще се проведе в НДК.
 
Източник: www.investor.bg, 13.05.2014
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]

ЖП транспорт

Много скъпо. Много бавно. Много опасно. Що е то? БДЖ трябва да умре…

Какво се случи след – продължение на историята от 2016 г. Компания Български държавни железници (БДЖ) e един от редовните сюжети на „Черната книга на правителственото разхищение“. Годишното издание им посвети […]