Немска банка блокирала 5 млн. лв. на БДЖ

Немска банка е блокирала 5 млн. лв на БДЖ. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от „Фокус“. Той посочи, че холдингът има и депозит в Корпоративна търговска банка (КТБ) и отделно има заем.

„Те са част от облигационен заем. Чакам справка какво е състоянието. Иначе в други банки няма блокирани средства”, каза Московски.

Той добави, че 14.5 млн. лв. са задълженията на товарни превози към днешна дата. „Засега не се планират съкращения в БДЖ.“, каза още министърът.

Московски допъли, че проектът за модернизация на бургаската жп гара ще продължи. Той обясни, че Министерството на културата е съгласувал проекта, тъй като сградата на гарата е архитектурен паметник.

„По най-бързия начин проектът ще влезе в община Бургас, за да може да продължи процедурата, така че до края на декември да започне строителството”, каза Московски. 

Източник: Econ.bg

 

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]