Неправилно поставените мантинели взеха поредните си жертви

Неправилно поставените мантинели от Агенция „Пътна инфраструктура“ взеха поредните си жертви. В рамките на една седмица при два идентични случая около Приморско и на околовръстното на Пловдив край с. Войводиново загинаха двама, а тежко ранени бяха шест души. Какво е общото между двата случая – и при двата при неправилно изпреварване шофьорите не са имали възможност да реагират заради неправилно поставени мантинели от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“. За опасността от тежки инциденти вече предупредихме в наш материал през ноември 2022 г. Проблемът с ограничителните съоръжения бе повод за протест от над 20 населени места около Пловдив през май 2021 година, след като заради тяхното поставяне загинаха трима души навръх Великден.

Въпреки че металните ограничителни системи са задължителен елемент на всеки път, те не винаги се използват според стандартите и регулациите. Нерегламентираното им използване и неправилното обезопасяване на пътищата може да има сериозни последствия, включително загуба на човешки животи.

Металните ограничителни системи са проектирани да абсорбират и разсейват енергията при сблъсък, и по този начин да предотвратят по-сериозни наранявания или смърт. Въпреки това, неправилното им разположение или липсата на поддържащи елементи могат да доведат до опасности, вместо да ги предотвратят.

Съгласно техническите правила мантинели се поставят в точно определени участъци – където има друга инфраструктура – бензиностанции, велоалеи, жп линии. Според тези технически правила на пътя задължително трябва да има осигурен банкет минимум 1 метър и едва след него могат да бъдат поставяни ограничителни устройства.

Реално обаче по голяма част от пътищата с двупосочно движение  по протежение на целия път  са поставени метални ограничителни системи на 50 сантиметра и по-малко от асфалтовата настилка ( на до 50 сантиметра до края на асфалтовата настилка).

Хвърляме ли пари на вятъра, постигаме ли си целта с повишаването на безопасността по пътищата, ще продължи ли да се толерира неспазването за нормативите документи, върнете ни банкета на пътя. По този въпрос ще потърсим отговори от МРРБ и АПИ.

Време е правилата да важат за всички.