Неправомерно преминаващи водачи предизвикаха четири произшествия на прелези в рамките на една седмица

В  рамките на 3 дни в периода  15-21 януари 2018 г., поради неспазване на правилата за преминаване през железопътен прелез, се случиха 4 инцидента.

 

На 18 януари 2018 г. (четвъртък) в рамките на ден, се случиха 2 инцидента на прелези:

–           В 11.03 ч., в междугарието  Добрич-север – Кардам, на прелез с редовно задействана автоматична прелезна сигнализация (АПС), пътнически влак от Добрич за Кардам удря неправомерно преминаващ лек автомобил.

–           В 14.50 ч., в междугарието  Долна Митрополия – Сомовит, на прелез с редовно задействана АПС, пътнически влак , пътуващ по направление Плевен – Черквица, удря лек автомобил, несъобразил се с подаваните от съоръжението сигнали.

 

На 19.01.2018 г. (петък), в 12.15 ч., в гара Кремиковци, при спуснати електрически бариери, в маневрен локомотив се удря лек автомобил. Няма пострадали.

 

На 20.01.2018 г. (събота), в 09.00 ч., в междугарието Тъжа – Сахране, на прелез с редовно задействана АПС,  бързият влак от Бургас за София удря неправомерно преминаващ лек автомобил.

 

 

Ръководството на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура” за пореден път призовава водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата. Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници. Инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, отнемат от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт, и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори.