Неправоспособните шофьори повече от пияните

Броят на установените от МВР през последния месец неправоспособни шофьори сериозно надвишава този на пияните. Това отчете пред парламента в сряда вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тази статистика е в сериозно противоречие с традиционните приоритети на ведомството по линия на намаляването на катастрофите. От МВР от години обясняват, че най-сериозният проблем по пътищата у нас с водачите в нетрезво състояние.
Според данните от засилените проверки през последния месец обаче неправоспособни водачи за август са 2366 – повече от тези, които са седнали зад волана пили – 1436, от тях 288 с над 1.2 промила. Общо нарушенията са 46 715, 22 944 са издадените фишове, актовете – 18 088, електронни фишове – 24 018.
"Наистина политиката по ограничаване на пътно-транспортни произшествия е основен приоритет. Констатирахме, че липсата на систематична последователна политика е най-същественият фактор за тежката пътно-транспортна обстановка. В хода на последващото обществено обсъждане могат да бъдат включени представители на местната власт", коментира по този повод Бъчварова.
По думите й нарушенията на пешеходци са 263, на велосипедисти – 24, но в последните 2 седмици на август. Униформените са санкционирали и 731 агресивни водачи. "В малките населени места нарушенията са 1928. Това досега не е било регистрирано. 160 са подадените сигнали за гонки за този период и сме реагирали на всяка една от тях.

Според нея досега там контрол на практика не е имало и санкции не са налагани. В същото време едни от най-тежките катастрофи през годината станаха именно край малки градчета и селца.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]