Неправоспособните шофьори повече от пияните

Броят на установените от МВР през последния месец неправоспособни шофьори сериозно надвишава този на пияните. Това отчете пред парламента в сряда вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тази статистика е в сериозно противоречие с традиционните приоритети на ведомството по линия на намаляването на катастрофите. От МВР от години обясняват, че най-сериозният проблем по пътищата у нас с водачите в нетрезво състояние.
Според данните от засилените проверки през последния месец обаче неправоспособни водачи за август са 2366 – повече от тези, които са седнали зад волана пили – 1436, от тях 288 с над 1.2 промила. Общо нарушенията са 46 715, 22 944 са издадените фишове, актовете – 18 088, електронни фишове – 24 018.
"Наистина политиката по ограничаване на пътно-транспортни произшествия е основен приоритет. Констатирахме, че липсата на систематична последователна политика е най-същественият фактор за тежката пътно-транспортна обстановка. В хода на последващото обществено обсъждане могат да бъдат включени представители на местната власт", коментира по този повод Бъчварова.
По думите й нарушенията на пешеходци са 263, на велосипедисти – 24, но в последните 2 седмици на август. Униформените са санкционирали и 731 агресивни водачи. "В малките населени места нарушенията са 1928. Това досега не е било регистрирано. 160 са подадените сигнали за гонки за този период и сме реагирали на всяка една от тях.

Според нея досега там контрол на практика не е имало и санкции не са налагани. В същото време едни от най-тежките катастрофи през годината станаха именно край малки градчета и селца.

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]

ЖП транспорт

Много скъпо. Много бавно. Много опасно. Що е то? БДЖ трябва да умре…

Какво се случи след – продължение на историята от 2016 г. Компания Български държавни железници (БДЖ) e един от редовните сюжети на „Черната книга на правителственото разхищение“. Годишното издание им посвети […]