Николай Събев: Предефинирането на коридорите TEN-T е необходимост в днешната ситуация

На 7 юни 2022 г., на втория ден от Конгреса на местното самоуправление „Три морета“ се проведе дискусионен панел: „Има ли нужда от предефиниране на политиката на транспортните коридори по оста Север-Юг в контекста на настоящата геополитическа ситуация – завършване на работите по пътните маршрути, съгласувана мрежа от железопътни връзки. ”На него присъстваха министърът на инфраструктурата Анджей Адамчик и представители на правителствата на страните от Централна Европа, включително българският транспортен министър Николай Събев.

Изграждаме трасето Via Carpatia по източната граница на Полша, която е и източната граница на НАТО и Европейския съюз. Инициативата за изграждане на тази връзка, която в крайна сметка ще свърже Балтийско море с Черно море и Егейско море, беше предложена през 2006 г. от президента на Република Полша Лех Качински. Строителството на този път между Люблин и Жешув току-що приключи. Самият маршрут Via Carpatia се нарича транспортен гръбнак на Инициативата на трите морета – каза министър Адамчик.

Войната в Украйна създава нови предизвикателства в транспорта на стоки. Затова е добре, че вече сме поели задачи, свързани с разширяването на транспортната инфраструктура по оста север-юг. Радвам се, че ние мислим по подобен начин в групата на страните от Централна Европа – добави той.

Анджей Адамчик припомни, че освен пътните връзки е необходимо да се разшири и железопътната инфраструктура.

Развитието на железопътния компонент е в съответствие със стратегическите ни интереси. Този проект се нарича Rail Carpatia – напомни Адамчик.

В дискусията участваха представители на министерствата на транспорта на страните от Триморието, както и на Молдова и Украйна. Те подчертаха ползите от развитието на инфраструктурата и предизвикателствата пред страните от Централна Европа през следващите години.

Българският министър на транспорта и съобщенията Николай Събев каза, че предефинирането на коридорите TEN-T е необходимост в днешната ситуация.

Все още не са достатъчни връзките Север-Юг. Това стана особено видимо след избухването на войната – каза той.

Трябва да построим 5 нови моста над Дунав, на границата с Румъния. Правим стъпки в тази посока. Това е необходимо, за да може да се говори за по-добра връзка между Севера и Юга на Европа, добави Събев.

Адриан Фогиш, заместник-министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния, се съсредоточи върху икономическите аспекти на ползите от разширяването на инфраструктурата.

Разширяването на комуникационните маршрути север-юг е сред нашите стратегически проекти, каза Фогиш. Той посочи и Молдова като страна, чиято роля в изграждането на последователни връзки в тази част на Европа е много важна.

Дебатът беше обобщен от министъра на инфраструктурата Анджей Адамчик.

Ние знаем какво да правим. Целта ни е да получим финансиране за изграждането на комуникационни пътища по оста Север-Юг в отделни държави. Това е въпрос на развитие, въпрос е и на сигурност – допълни той.

Конгресът на местното самоуправление „Три морета“ се провежда в Люблин и е платформа за разговори между представители на правителствата и местните власти на страните от Централна Европа. Конгресът се провежда под патронажа на президента на Република Полша Анджей Дуда.

блокада на полскит ефермери и шофьори
Автомобилен транспорт

Европейската комисия се обръща срещу Полша заради блокадата на украинската граница и заплашва със съдебни мерки

декември 4, 2023

Европейската комисия критикува остро блокадата на украинската граница от полски камиони и фермери и предупреди за възможни съдебни дейст…