Нов кораб на търговския ни флот пое първия си рейс – 42 300-тонният бълкер „Руен”

 

Новият кораб на Българския морски флот – "Руен", отплава днес от китайска корабостроителница за своя първи рейс, съобщи Дарик радио. Няколко дни по-рано там се състоя тържествената церемония по вдигането на флага на кораба.

Най-новото попълнение на флота ни е 42 300-тонен бълкер – кораб за насипни товари.

Негова кръстница стана Кремена Ангелова – главен юрист на Параходство Български морски флот.

Първи капитан на новопостроения плавателен съд е капитан далечно плаване Николай Николов, а първи главен механик – инж. Камен Василев.

"Руен" ще посети няколко пристанища за натоварване и разтоварване в Азия и в Европа. Първото пристанище е Поханг, Южна Корея. "Руен" е не само най-новият, но и най-високо ефективният кораб на 125-годишната българска шипингова компания.

Той е първият от серията от 6 кораба от този тип, които са с качествено нов ергономичен и екологичен дизайн.
През ноември в същата китайска корабостроителница бе спуснат на вода вторият бълкер от тази серия, който ще носи името "Рила".
Очаква се той да влезе в експлоатация към средата на следващата година.
Към края на 2017 г. флотът ни ще бъде попълнен и с третия кораб от серията, който ще носи името "Рожен".

Така Параходството запазва традицията при наименоване на корабите, според която новопостъпилите бълкери получават имена на български планини и планински върхове.

Източник: https://news.bg, 18.12.2016г.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]