Нов транспортен коридор между Русия, Азербайджан и Иран

Президентите на Русия, Азербайджан и Иран – Владимир Путин, Илхан Алиев и Хасан Рохани обсъдиха нов транспортен коридор и други икономически проекти в района на Каспийско море по време на съвместната им среща в Баку.

 

Очаква се бъдеща железопътна връзка между Иран и Азербайджан да стане част от транспортен коридор от Индия до руския град Санкт Петербург, осигурявайки по-бърза и по-евтина алтернатива на съществуващите морски маршрути.

„Транспортният коридор Север-Юг би бил доста ефективен“, каза азербайджанският президент Илхам Алиев. По думите му вече е започнало строителството за свързване на железопътните линии на Иран и Азербайджан.

Преди тристранните преговори Путин се срещна отделно с Алиев и иранския президент Хасан Рохани. Руският лидер приветства многостранното сътрудничество с Иран и процъфтяващите икономически връзки с Азербайджан.

Това беше първата подобна среща между трите страни. Техните лидери заявиха, че новият формат би трябвало да помогне за подобряване на връзките. Рохани предложи да бъде домакин на следващата подобна среща.                                                                                            Източник : www.logistika.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…