Нова интермодална връзка между Венеция и Северно море

Подписано бе тристранно споразумение между пристанищата във Венеция и Любек и Grimaldi Group за изграждането на интермодалния коридор SCANMED, свързващ северно-европейските пазари с Италия и Гърция.

 

Според споразумението трябва да се създаде интермодална връзка (кораб + влак + кораб), която ще минава през пристанищата на Венеция и Любек, свързвайки Швеция, Финландия и Русия с южна Италия и Гърция. Съвместната цел на тримата участници е идеална връзка от всекидневни влакове в двете посоки и няколко фериботи пристигащи и тръгващи от двете пристанища.

Товарите ще се превозват с ро-ро плавателни средства, свързващи 3 пъти седмично пристанището в Патра, Гърция с Венеция. Там те ще се товарят/разтоварват директно от влакове тръгващи/пристигащи от пристанище Любек в Германия, което ще бъде врата за страните от балтийския регион. От него товарите ще бъдат превозвани чрез фериботи за/от Скандинавските страни, балтийските държави и Русия.

Предвижда се по маршрута да пътуват от 2 до 6 влака седмично, всеки с 30 контейнера или вагони, които ще изминават разстоянието между двете пристанища за около 26-30 часа. Това е нова зелена и бърза влакова връзка между пристанището на Венеция и вътрешността на Европа. Тя е в допълнение към интермодалния сервиз, стартирал през ноември 2015 г. между Венеция и Франкфурт (през Бренер), който за кратко време удвои превозваните по него товари.

Любек е четвъртото по големина пристанище в Европа за фериботи и ро-ро трафик с 4 терминала, 18 специализирани корабни места и над 21 млн. т обработени товари до (и от) Северна Европа годишно.

Предимство на проекта е участието на Grimaldi Group, която чрез дъщерното си дружество Finnlines, водещ фериботен оператор в Северно и Балтийско море, може да осигури седмично 38 кораба от/до Швеция, 17 от/до Финландия и 2 от/до Русия.                                                                                                                                                                                                                 Източник :  www.kamioni.bg

 

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…