Нова интернет платформа ще информира в реално време за трафика на автобусите във Варна

В най-скоро време община Варна ще разпространи за свободно сваляне от интернет свое мобилно и уебприложение за информация на пътниците в градския транспорт. Чрез новия портал всеки потребител ще може да създаде собствен акаунт, в който не само да следи информацията за разписанието на автобусите, но и да активира или деактивира своята транспортна карта, да преглежда и добавя сума към баланса на сметката си и т.н.

Това съобщи днес в писмо до "Дневник" ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" Биляна Якова. То бе изпратено по повод статията "Заради обвинения в злоупотреба сайтът с информация за градския транспорт във Варна ще бъде спрян" от 6 януари т.г.

В нея съобщихме за това, че екипът на частния сайт varnatraffic.com, който и в момента предоставя безплатно и в реално време информация за движението на автобусите от системата на градския транспорт във Варна, възнамерява да спре работата му. Като причина за това от дружество – администратор на страницата, посочиха съмненията си, че услугата, която предоставят безвъзмездно, ще бъде отчетена като част от проекта "Интегриран градски транспорт", за който е предвидено европейско финансиране в размер на 115 млн. лв.

Тогава от екипа на "Интегриран градски транспорт на Варна" не коментираха казаното.

Днес в писмото си Якова написа следното: "Твърдението от страна на екипа на varnatraffic.com, че съществува "Конфликт с проект Интегриран градски транспорт", то такъв няма и не съществува."

Тя съобщи също, че система, подобна на администрираната в момента от varnatraffic, вече е изработена като компонент от проекта, който ръководи, и предстои да бъде въведена в експлоатация.

Общинската онлайн платформа би трябвало да предлага и нови функционалности. Сред тях е възможността за обмен на данни със системата за осигуряване на предимство на автобусите по бързия коридор на градския транспорт на кръстовищата във Варна, както и възможност за зоново тарифиране на билетите и картите.

"Бих искала да уверя гражданите, че с реализирането на проект "Интегриран градски транспорт на Варна" градът ни ще придобие облика на нов, ориентиран към нововъведения и с най-модерни информационни технологии град", пише още в писмото си Биляна Якова.

 

Източник: www.dnevnik.bg

ЖП транспорт

Провалът на процедурата за електрическите влакове показа липсата на капацитет и организация в транспортното министерство

март 31, 2024

Михаил Рангелов Оттеглянето на китайската компания CRRC от търга в България и последващото прекратяване на разследването от Европейската к…