Нова интернет платформа ще информира в реално време за трафика на автобусите във Варна

В най-скоро време община Варна ще разпространи за свободно сваляне от интернет свое мобилно и уебприложение за информация на пътниците в градския транспорт. Чрез новия портал всеки потребител ще може да създаде собствен акаунт, в който не само да следи информацията за разписанието на автобусите, но и да активира или деактивира своята транспортна карта, да преглежда и добавя сума към баланса на сметката си и т.н.

Това съобщи днес в писмо до "Дневник" ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" Биляна Якова. То бе изпратено по повод статията "Заради обвинения в злоупотреба сайтът с информация за градския транспорт във Варна ще бъде спрян" от 6 януари т.г.

В нея съобщихме за това, че екипът на частния сайт varnatraffic.com, който и в момента предоставя безплатно и в реално време информация за движението на автобусите от системата на градския транспорт във Варна, възнамерява да спре работата му. Като причина за това от дружество – администратор на страницата, посочиха съмненията си, че услугата, която предоставят безвъзмездно, ще бъде отчетена като част от проекта "Интегриран градски транспорт", за който е предвидено европейско финансиране в размер на 115 млн. лв.

Тогава от екипа на "Интегриран градски транспорт на Варна" не коментираха казаното.

Днес в писмото си Якова написа следното: "Твърдението от страна на екипа на varnatraffic.com, че съществува "Конфликт с проект Интегриран градски транспорт", то такъв няма и не съществува."

Тя съобщи също, че система, подобна на администрираната в момента от varnatraffic, вече е изработена като компонент от проекта, който ръководи, и предстои да бъде въведена в експлоатация.

Общинската онлайн платформа би трябвало да предлага и нови функционалности. Сред тях е възможността за обмен на данни със системата за осигуряване на предимство на автобусите по бързия коридор на градския транспорт на кръстовищата във Варна, както и възможност за зоново тарифиране на билетите и картите.

"Бих искала да уверя гражданите, че с реализирането на проект "Интегриран градски транспорт на Варна" градът ни ще придобие облика на нов, ориентиран към нововъведения и с най-модерни информационни технологии град", пише още в писмото си Биляна Якова.

 

Източник: www.dnevnik.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]