Нова система за управление на трафика в София до края на годината

 

Системата за управление на трафика в столицата ще заработи до края на годината. Това съобщи в "Дарик Кафе" зам.-кмета по транспорта в София Евгени Крусев. Целта е да се намалят задръстванията в града с до 30%. Новата система е свързана и с бутоните за пешеходци, които постепенно се появяват на някой кръстовища.

Интелигентна система за трафика в София ще дава предимство на градския транспорт

"До края на годината 160 кръстовища трябва да са оборудвани с тези датчици, сензори и контролери, за които споменах. Към момента сме изпълнили около 120-125 кръстовища. Работи се активно по проекта. Работите вървят в график и се надявам до края на годината всички тези кръстовища, които са предвидени за преоборудване, да бъдат модернизирани и когато това се случи вече ние ще можем от нашия контролен център на Столична община да управляваме светофарите единно и интегрирано, така че наистина да се усетят истинските ползи и ефекти от тази нова система. Модернизацията на светофарните уредби включва както подмяна на телата, които всички ние виждаме, за да преминем безопасно, така и инсталиране на датчици, които са в асфалта, в пътната настилка, чрез които датчици реално контролера на светофара програмира така времената, че максимално добре да удовлетвори всички посоки, които се събират на това кръстовище".

А каква е ползата от бутоните?

Сигнализират зелената вълна на светофарите със знак

"Идеята на бутоните каква е? Когато човек натисне бутона, контролерът на светофара знае, че има човек за пресичане и по-този начин удължава зеленото, независимо от информацията, която датчиците за колите дават. За да стане това, бутонът трябва да е натиснат преди стартиране на зелената фаза на пешеходците, така че светофарът да му осигури едно нормално време за пресичане, а не да се окаже, че пешеходецът тръгва и на средата му светва червено и той не знае какво да направи. Затова, за да започне едно пешеходно пресичане, бутонът трябва да е натиснат. Светофарът знае, че има пешеходец и осигурява достатъчно дълго време, така че човека да премине. Докато не се натисне бутона, светофарът няма да може да пусне зелена фаза за пешеходците".

Източник: http://m.dariknews.bg, 30.09.2016г.

ЖП транспорт

Министър Алексиев не е притеснен, че в КЗК има 6 жалби по поръчките за новия подвижен състав на БДЖ

май 30, 2023

Вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев, който подписа Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между България и Пакистан, заяви в отговор на въпрос на “Хоризонт”, че не вижда нищо притеснително […]

Автомобилен транспорт

Yellow Taxi ще вози пътниците от Летище София

май 30, 2023

Гoлямa пpoмянa щe пocpeщнe пpиcтигaщитe нa Лeтищe Coфия в ĸpaя нa мeceц юни – Yеllоw Тахі бeшe избpaнa зa oбcлyжвaщa ĸoмпaния нa aepoгapaтa. B пpoдължeниe нa 16 гoдини “OK Cyпepтpaнc” […]