Новите тролеи във Варна пристигат

Първият нов тролейбус пристигна в морската столица този вторник. Той сложи началото на доставянето на 30-те нови возила, с които ще се обнови автопарка на градския транспорт. До септември всички нови тролейбуси ще бъдат във Варна. Автобусите на ток ще бъдат поетапно въвеждани в експлоатация, обяви Максим Тодоров, председател на Съвета на директорите на „Градски транспорт".
 
В момента тече обучение на персонала на общинската фирма. Чешки специалисти ги подготвят за работа с тролеите „Шкода 26 ТР Соларис". Освен електромотор, новите тролейбуси имат и помощен дизелов двигател. Снабдени са с климатици, камери и са приспособени за хора с увреждания. Средствата за закупуването на новите 30 машини – около 28 милиона лева, са осигурени по Оперативна програма „Околна среда".
 
Новите тролеи ще подменят по-голямата част от съществуващия в момента парк на „Градски транспорт". Старите няма да бъдат продавани и ще бъдат оставени в резерв. Ако се наложи, част от тях ще бъдат рециклирани, обясни Тодоров.
В момента общинският превозвач разполага с 39 тролейбуси в движение (един от които учебен), също с марката „Шкода". Най-новият от тях е произведен през 1984 г., разкри още шефът на общинската транспорта фирма.
 
По разпореждане на кмета се работи по възстановяване на съществуващата контактна мрежа до спирка „Почивка". Така с новите тролейбуси ще се направят връзките „Владиславово"-„Почивка", „Аспарухово"-„Почивка" и „Аспарухово"-„Владиславово".
 
Има обявена обществена поръчка за изцяло нова транспортна схема на Варна. След избор на фирма-изпълнител ще започне същинската работа по оптимизиране на линиите, каза още шефът на директорския борд на „Градски транспорт".
 
Източник: Dariknews.bg
Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]