Новият тежък изтребител-прехващач МиГ-41 няма да има конкуренти

Разработваният нов тежък изтребител-прехващач МиГ-41 на базата на своя предшественик МиГ-31 ще получи качествени подобрения в почти всички качествени параметри на базата на нови материали и технологии, заяви в интервю за телеканал „Звезда” генералният конструктор Гиви Джанджгава. „Изтребителят ще бъде продължение на идеите и технологиите на МиГ-31: малко ще му бъде увеличен скоростта, радиусът на действие на радара, далечината на обсега на въоръжението. Всъщност той и без модернизация с явява съвременен: негова главна особеност е, че е заложен като „мрежов” самолет, а това особено сега е много важно – отбелязва експертът. – В съвременния свят самолетите не летят по единично – именно комплексите, включващи десетки машини, значително повишават бойната ефективност. МиГ-31 още по времето, когато никой не говореше за мрежови групи, имаше БРЕО (радиоелектронно оборудване), което позволяваше координация на групата.”

Справка БЛИЦ: МиГ-31, с маса 41 тона, е двуместен свръхзвуков изтребител-прехващач с голям радиус на действие, първият съветски самолет от четвърто поколение. Първият му полет е на 16 септември 1975 г., а от май 1981 г. е в серийно производство. Способен е да унищожава всякакви цели на всякакви височини по всяко време на денонощието, като неговият „специалитет” са височинните разузнавателни самолети и стратегически бомбардировачи.

Той е първият руски/съветски самолет от четвърто поколение. Бордовият му радиоелектронен комплекс притежава уникални възможности. Негова основа съставлява радиолокационната станция „Заслон”, снабдена с първата в света фазирана антенна решетка – нейното отличие от класическия радар е в това, че тя позволява преместване на лъча при неподвижна антена, а също така формиране на необходимия брой лъчи и проследяване на няколко цели едновременно. МиГ-31 ще остане на въоръжение още 12 години.

Източник : www.blitz.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…