Ново скубане: 50 лв. еднопосочна такса до морето

Пътуването с кола скоро ще се окаже абсолютен лукс за българина, след като Лилето Павлова готви 12 ст. такса на километър за основните магистрали и първокласни пътища. Това означава, че само от София до Бургас, магистралата ще струва 43 лв. в едната посока. Това е до Бургас, ако искаш да кривнеш и до курортите встрани, сумата може да набъбне и до 55-60 лв.

Много е важно да се отбележи, че тази такса няма да се отнася само до магистралите, както е на запад. За да се издои народът, ще трябва да се въведе и на конкурентните пътища, т.е. и Подбалканският например ще се таксува. На запад извън магистралите, всичко е без тол такси, но тук скубането няма да стане, ако се оставят паралелните пътища само на винетка. Подбалканският ще се превърне в ад, както беше преди да е готова "Тракия", но народът все пак това ще предпочете, отколкото да дава грешни пари на Бойко Борисов.

Клопката се залага сега, защото на частна фирма ще се отдаде изграждането на тол-системата. След това тя трябва да си избие парите, и ако държавата (следващо правителство) реши да се откаже, ще трябва да плаща огромни неустойки. Т.е. сегашните крадци от ГЕРБ предопределят какво ще стане дори ако паднат от власт. В Словакия е направен подобен експеримент и в момента основните пари от тол-таксите отиват за частната фирма, а не за държавата.

В момента с икономична кола, пътуването до морето и обратно излиза общо около 100 лв. С новите тол-такси, реално общо цената ще се удвои. Не и изключено това да разори туризма, защото като километри Гърция е по-близо, и икономията от това перо няма да е малка.

Източник : www.gudelnews.com