Няма да позволим продажбата на пътническите вагони

Искаме част по-скоро да бъде разрешена продажбата на товарните вагони. Това заяви транспортният министър Данаил Папазов. И допълни, че така ще може да се изплати част от задълженията на БДЖ към кредиторите на компанията. Става въпрос за 3407 вагона, които са неоперативни активи и железницата няма нужда от тях. Дали ще се стигне до продажба, зависи от облигационерите. Те трябва да вземат това решение на общо събрание, което се очаква да бъде в началото на юни.
 
Освен на товарни вагони може да се наложи продажбата и на 25 дизелови мотриси "Сименс Дезиро". "Няма да позволим продажбата на пътническите вагони", категоричен беше министърът. И поясни, че се обмислят всякакви варианти това да не се случи, като е предложено и разсрочване на дълга.
 
Относно информацията за предстоящи съкращения в железницата министърът заяви, че "това е измислица". 
 
"От дълго време се опитваме да направим оптимизация на състава, което не означава непременно съкращения", коментира той. Целта е преместване от една длъжност на друга. "Има много места, където наши служби изпитват недостиг на служители, а имаме раздута администрация и отдели", посочи Папазов.
 
Източник: Plovdiv24.bg
Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]