Няма единна държавна политика за железниците

Има системно недалновидно управление на железниците и няма единна държавна политика по отношение на тяхното развитие. Това каза бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев в студиото на bTV.

"Когато се прави щатно разписание, се съобразяват времената, необходими за придвижване на пътници, особено когато става дума за близки населени места, където има движение на хора, които отиват на работа и се връщат", отбеляза бившият транспортен министър. Коментарът му беше по повод случая, при който след зрителски сигнал и репортаж на bTV БДЖ пусна влак, който беше спрян с влизането в сила на новото разписание на железниците – за линията от гара Лакатник до София.

В цялостната политика на държавата до този момент не съм виждал приоритет български държавни железници, посочи Кръстев.

Той даде пример с Франция, която е 9 пъти по-голяма като население и 5 пъти по-голяма като територия от България и получава 20 пъти повече субсидия за железопътните превози.

Навсякъде по света пътническите превози са държавна политика. Те са социална дейност. Няма пътнически превози в света, които да са на печалба, подчерта бившият транспортен министър.                                                                                                                                                                                                      

  Июточник:   standartnews.com

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…